Star Wars: Część I. Mroczne Widmo to nie tylko tytuł filmu, ale także nazwa książki Terry'ego Brooksa, który na kartach powieści dzielił się z fanami jeszcze większą porcją szczegółów dotyczących filmowej pierwszej części "Starej" trylogii.
Federacja Handlowa decyduje się na dokonanie niespodziewanego i brutalnego ruchu, w postaci zablokowania planety Naboo. To sprawia, że w Republice powoli zaczyna panować chaos. W związku z tym zdecydowano się wysłać na miejsce dwóch znanych i cenionych rycerzy Zakonu Jedi - Qui-Gon Jinna i jego niezwykle utalentowanego ucznia - młodego Obi-Wan Kenobiego.
Na miejscu napięcie jest naprawd wysokie, a poszczególne frakcje i grupy interesu zaczynają się ze sobą ścierać, o to co należy poczynić. Wojownicy Jasnej Strony Mocy niestety nie są w stanie powstrzymać nadchodzących wydarzeń, w efekcie czego muszą także samodzielnie uciekać przed wspomnianą Federacją.
W związku z tym udają się na Tatooine, gdzie znajduje się młody chłopa posiadający niespotykanie mocny talent w Mocy. Dzieckiem tym jest niejaki Anakin Skywalker.
Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 1999-09-15
Tytuł oryginału: Star Wars Episode I The Phantom Menace
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Wojciech Szypuła
Legenda mówi, że Paxon Leah jest potomkiem królów i wojowników, którzy kiedyś rządzili Górami Leah i szli na wojnę z magiczną bronią. Ci królowie, królowe...
The Sword of Shannara is Book One of the beloved New York Times bestselling fantasy saga of the same name. The Sword of Shannara is the fetching tale of...
Przeczytane:2018-03-24, Ocena: 4, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu, 52 książki 2018,
Ogólnie i książkowo i filmowo najgorsza część. Niby czytało się szybko, przystępny język, znana historia, jednak dzieciństwo Anakina nigdy nie było dla mnie porywającym tematem.