Star Wars: Część I. Mroczne Widmo to nie tylko tytuł filmu, ale także nazwa książki Terry'ego Brooksa, który na kartach powieści dzielił się z fanami jeszcze większą porcją szczegółów dotyczących filmowej pierwszej części "Starej" trylogii.
Federacja Handlowa decyduje się na dokonanie niespodziewanego i brutalnego ruchu, w postaci zablokowania planety Naboo. To sprawia, że w Republice powoli zaczyna panować chaos. W związku z tym zdecydowano się wysłać na miejsce dwóch znanych i cenionych rycerzy Zakonu Jedi - Qui-Gon Jinna i jego niezwykle utalentowanego ucznia - młodego Obi-Wan Kenobiego.
Na miejscu napięcie jest naprawd wysokie, a poszczególne frakcje i grupy interesu zaczynają się ze sobą ścierać, o to co należy poczynić. Wojownicy Jasnej Strony Mocy niestety nie są w stanie powstrzymać nadchodzących wydarzeń, w efekcie czego muszą także samodzielnie uciekać przed wspomnianą Federacją.
W związku z tym udają się na Tatooine, gdzie znajduje się młody chłopa posiadający niespotykanie mocny talent w Mocy. Dzieckiem tym jest niejaki Anakin Skywalker.
Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 1999-09-15
Tytuł oryginału: Star Wars Episode I The Phantom Menace
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Wojciech Szypuła
Bestsellerowa powieść z przeniesionego na ekrany cyklu ,,Kroniki Shannary" Pradawne zło odradza się w nowej postaci, poprzysięgając zemstę na wszystkim...
Cztery krainy z wolna umierają, nie mogąc się obronić przed tajemniczymi, potwornymi cieniowcami. Walker Boh, władający magią potomek Shannary, ma za zadanie...
Przeczytane:2018-03-24, Ocena: 4, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu, 52 książki 2018,
Ogólnie i książkowo i filmowo najgorsza część. Niby czytało się szybko, przystępny język, znana historia, jednak dzieciństwo Anakina nigdy nie było dla mnie porywającym tematem.