Stało się coś złego. Jak sobie radzić ze złymi wiadomościami

Dzieci często mimowolnie dowiadują się o czymś złym, co się wydarzyło, i starają się zrozumieć to na swój sposób. Czasami sami jesteśmy zmuszeni do przekazania im złych informacji.

Jakich słów użyć? Jak pomóc im zrozumieć trudny przekaz? Jak sprawić, żeby spojrzały na swoje obawy z innej perspektywy?

Oto przewodnik dla dzieci i ich rodziców, opiekunów czy nauczycieli, którzy muszą zmierzyć się z rozmowami o ludzkich tragediach, poważnych światowych wydarzeniach czy zagrożeniach środowiska. Książka pozwala zachować kontrolę nad tym, o których wydarzeniach należy rozmawiać i ile informacji przekazać. Jednocześnie uczy umiejętności radzenia sobie z zamartwianiem się, strachem czy smutkiem oraz zachowania poczucia bezpieczeństwa, optymizmu i siły.

Poradnik napisany przez psycholożkę i autorkę bestsellerowych książek, między innymi Przechytrzyć zmartwienia. Jak radzić sobie z lękami.

Informacje dodatkowe o Stało się coś złego. Jak sobie radzić ze złymi wiadomościami:

Data wydania: 2022-02-23
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Something Bad Happened

Tagi: Rodzicielstwo - poradniki

Kup książkę Stało się coś złego. Jak sobie radzić ze złymi wiadomościami

Stało się coś złego. Jak sobie radzić ze złymi wiadomościami - opinie o książce

Rodzice chcą chronić swoje dzieci. Także przed złymi wiadomościami. Dlaczego pociecha ma się niepokoić czymś, co stało się daleko? Nawet kiedy koncentruje się na tym zainteresowanie świata. Jednak czasami stajemy przed dylematem czy i ile powiedzieć? Nieważne, czy dziecko usłyszy złą wiadomość przez przypadek, czy sami zdecydujemy się opowiedzieć mu o tych wydarzeniach – taka rozmowa musi być przeprowadzona z rozwagą i szacunkiem dla emocji młodego człowieka. Świetne narzędzie oferuje opiekunom psycholożka Dawn Huebner – książkę „Stało się coś złego. Jak radzić sobie ze złymi wiadomościami”. Publikacja ta ma pomóc uporać się z niedobrymi informacjami „z kraju i ze świata”, nie z tragedią osobistą – to wymaga podkreślenia.

Początkowo myślałam, że będzie to jakaś opowiastka dla dzieci, a okazało się, ze pani doktor przygotowała bardzo merytoryczny wykład o niepokoju i innych emocjach, które towarzyszą złym wieściom. Tłumaczy skąd bierze się stres, dlaczego nerwowo reagujemy na pewne sytuacje. Podpowiada również, jak sobie wtedy radzić, jak uspokoić umysł. Proponuje konkretne techniki, mówi o tym, gdzie szukać rzetelnych informacji o tym co się stało, do kogo zwracać się po pomoc.

Książkę mogę podsumować jednym słowem: GENIALNA. Dziecięce emocje to ciężki temat dla rodziców. Jak je czytać, interpretował, jak o nich rozmawiać, co powiedzieć żeby nie pogorszyć samopoczucia pociechy – to pytania, które zapewne kłębią się w głowach opiekunów. Tocząca się wojna na Ukrainie wywołała falę dyskusji o tym, jak rozmawiać z młodymi ludźmi o tragicznych wydarzeniach. „Stało się coś złego” została napisana w sposób uniwersalny. Tytułowe „coś złego” to może być wszystko np. wspomniana wojna. Dawn Huebner zwraca się bezpośrednio do czytelnika, ale zachęca do czytania publikacji wspólnie – rodzic plus dziecko. Łatwiej wtedy odnieść się do nurtującej nas sytuacji i pracować nad uczuciami, które w nas wyzwala. Na marginesie, niektóre techniki mogą pomóc również dorosłym uspokoić głowę. Książka została napisana bardzo przystępnie i wierzę, że jeżeli poświecimy kilka minut dziennie na pracę z nią szybko przyniesie ona efekty.

„Rozmawianie o tym co się stało, jest jednym z najlepszych sposobów na uspokojenie naszych mózgów”[1], więc nie bójmy się rozmawiać. Nie pozwólmy, żeby lęk nas sparaliżował. Pomagajmy budować naszym dzieciom odporność psychiczną. To dużo lepsza inwestycja w ich przyszłość niż lekcje gry na skrzypcach czy języka obcego. Na naukę rożnych rzeczy znajdą czas, a im będą silniejsze tym łatwiej im to przyjdzie.

Książka dedykowana dzieciom w wieku 9 -12 lat.

[1] Dawn Huebner, "Stało się coś złego. Jak radzić sobie ze złymi wiadomościami", przeł. Paulina Broma, wyd. Czarna Owca, Warszawa 2022, s. 12.

Avatar użytkownika - MagdalenaCzyta
MagdalenaCzyta
Przeczytane:2022-03-27,

To z czym przyszło nam się mierzyć w ostatnim czasie obserwujemy nie tylko my, ale i dzieci.
Dla nas dorosłych jest to ciężki, trudny i bardzo przeraźliwy czas. Dzieci są mimowolnymi świadkami tych wydarzeń i nie wszystko jest dla nich zrozumiałe.
To my dorośli często musimy im powiedzieć o czymś złym co ma miejsce.
Jak to zrobić?
Jakich użyć słów?
Jak pomóc im zrozumieć trudny przekaz?
Jak uspokoić?
Jak nie dopuścić do paniki?

Z pomocą przychodzi ta książka, która pomoże w rozmowach o takich tragediach, poważnych światowych wydarzeniach czy zagrożeniach środowiska.
Autorka jest psyholożką, która specjalizuje się w terapii wsparcia dla dzieci z problemami lękowymi.
Dzięki temu w książce znajdują się konkretne wskazówki i porady co mówić i ile przekazywać dzieciom wiedzy czy informacji na dany temat.
Musimy robić to umiejętnie aby zachować poczucie bezpieczeństwa.
Książka wzbogadzona jest o ilustracje i krótkie notki obrazkowe.
Przeznaczona jest dla dzieci w wieku 9-12 lat oraz ich opiekunów.

Avatar użytkownika - gdziejatamksiazk
gdziejatamksiazk
Przeczytane:2022-03-21, Ocena: 5, Przeczytałam,

Dr Dawn Huebner powraca do młodych czytelników i ich rodziców z poradami, jak radzić sobie ze złymi wiadomościami. Nowością nie jest, że codziennie mamy do czynienia ze złymi wiadomościami, które nie muszą dotyczyć nas osobiście. Na całym świecie dzieją się przykre, złe, okrutne rzeczy, a media z każdą chwilą bombardują nas takimi właśnie informacjami. Każdy kanał informacyjny zalewa nas okrucieństwem świata, nie mówiąc już o internecie.
Z pomocą przychodzi autorka i radzi, jak rozmawiać z dziećmi na temat złych wiadomości, a dla tych, którzy sami sobie chcą z nimi poradzić, jak odróżnić bezpośrednie niebezpieczeństwo i przykre sytuacje od tych, które nas nie dotyczą.
Zazwyczaj, gdy słyszymy o przykrej sytuacji, zastanawiamy się, co by się stało, gdyby nas to dotyczyło, kalkulujemy czy może się nam to przydarzyć i co byśmy zrobili w tym przypadku. Nie jest to dobre dla naszego spokoju i poczucia bezpieczeństwa. Staramy się także wczuć w emocje, które towarzyszą np. osobom pokrzywdzonym. Przemawia przez nas zrozumienie, współczucie, empatia.
Nie chcę więcej rozpisywać się na temat książki, bo uważam, że warto przeczytać ją samemu i pomóc dzieciom, ale także i sobie w sytuacji, gdy zewsząd atakują nas złe informacje. Książka jest napisana naprawdę prostym językiem, jest dużo ilustracji, rad i ćwiczeń, które urozmaicają przekaz autorki.
Przeznaczona dla dzieci w wieku od 9 do 12 lat, ale myślę, że dla młodszych jak i starszych poza tą kategorią wiekową znajdą się praktyczne wskazówki. Autorka zaleca, by nie czytać książki przed snem. Może nie zawiera przykładów trudnych sytuacji, ale sama rozmowa na ten temat może niepotrzebnie wzbudzić emocje u dzieci. Ja ze swojej strony polecam. Nie mogę nie napomknąć, że w dzisiejszych czasach ta książeczka może być naprawdę pomocna.

O tym co dzieje się na wschodzie mówi wiele osób, trąbią o tym media… Jednak czy kiedykolwiek słyszeliście, aby gdzieś radzono rodzicom jak rozmawiać o wojnie z dziećmi? Ja tak naprawdę poza kilkoma postami psychologów na Ig nie widziałam takich informacji. A przecież dziecko czasami rozumie zdecydowanie więcej niż może nam się wydawać. Dlatego z całą pewnością mogę powiedzieć, że książka „Stało się coś złego. Jak sobie radzić ze złymi wiadomościami” trafiła na polski rynek w odpowiednim momencie.

Autorką książki jest dr Dawn Huebner będąca psycholożką kliniczną. Specjalizuje się w terapii dzieci z problemami lękowi, więc jej książki opierają się nie tylko na wiedzy teoretycznej, ale i przede wszystkim praktycznej.

Książka napisana jest bardzo przystępnym językiem, dzięki czemu każde dziecko będzie w stanie ją zrozumieć. Oczywiście każdy rodzic powinien siąść do lektury z dzieckiem i ewentualne niejasności odrazu tłumaczyć. Niemniej jednak książka jest świetna i pomaga dziecku, a także rodzicom przetrwać trudne wydarzenia. Autorka nie skupia się wybranym złym wydarzeniu. „Coś złego” jest uniwersalne i może odnosić się do każdego problemu występującego na drodze naszego dziecka. Dzięki temu książkę można dostosować do danej sytuacji, a jasne tłumaczenie problemów przez autorkę oraz stawianie trafnych pytań pozwala lepiej sobie poradzić ciężkimi sytuacjami. Świetną sprawą jest zamieszczenie w książce kart pracy, ale i linku który pozwoli nam te karty wydrukować. Dzięki temu dziecko na bierząco może robić notatki na dodatkowych kartkach nie niszcząc przy tym książki. Dodatkowym atutem jest umieszczenie w książce wielu ilustracji przyciągających uwagę czytelnika, a także ćwiczeń wyciszających.

„Stało się coś złego. Jak sobie radzić ze złymi wiadomościami” to książka, którą mogę Wam polecić z czystym sumieniem. Jest to lektura obowiązkowa przede wszystkim dla każdego rodzica, a dopiero później dziecka. Tak naprawdę według mnie książki autorki powinny znaleźć się na półce w każdym domu, gdzie wychowują się dzieci. Mogą one pomóc w kryzysowych sytuacjach dzieciom oraz rodzicom. Polecam!

Przechytrzyć zmartwienia
Dawn Huebner0
Okładka ksiązki - Przechytrzyć zmartwienia

U dzieci zmartwienie często z błahostki przeistacza się w PROBLEM. Zazwyczaj dzieje się to w okamgnieniu. Takie zmartwienie podstępem wpędza dziecko w...

Dawn Huebner0
Okładka ksiązki - Jak dogadać się z rodzeństwem. Niezawodne sposoby rozwiązywania konfliktów, ograniczenia rywalizacji i czerpania radości z posiadania rodzeństwa

Przewodnik przetrwania z rodzeństwem - z nim rozwiążesz wszystkie problemy! Relacje z rodzeństwem bywają trudne. Na co dzień trudno dostrzec pozytywy...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;