Sourland to zbiór opowiadań o mrocznej stronie rzeczywistości. Choć klimat niektórych wydaje się bliski literaturze grozy, książka mówi o sprawach, które w każdej chwili mogą dotknąć każdego z nas. To opowiadania o cierpieniu, lęku i poczuciu winy, związanym z utratą ukochanej osoby; o bolesnym dojrzewaniu i utracie niewinności; o utraconych złudzeniach, o strachu, spotęgowanym przez uczucie samotności. Zbiór został wydany w trudnym dla autorki okresie - gdy zmagała się z żałobą po śmierci ukochanego męża. Pierwszym wspólnym mianownikiem wszystkich opowiadań jest więc ludzkie cierpienie, tym bardziej autentyczne, że doświadczyła go sama Joyce Carol Oates. Zarazem jednak cały zbiór tętni życiem; każde opowiadanie jest afirmacją woli i chęci życia.
Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2013-10-10
Kategoria: Inne
Ten zbiór opowiadań to przede wszystkim złe przygody przydarzające się kobiecym bohaterkom – większość z nich była konsekwencją ich własnych działań. Męska część postaci jest z kolei pełna zwierzęcych instynktów, które biorą górę nad ich człowieczeństwem.
Joyce Carol Oates to autorka horrorów i … książek dla dzieci. Laureatka wielu nagród, do niedawna koordynatorka nauki kreatywnego pisania i współredaktorka „Ontario Review”, teraz na spokojnej emeryturze, dalej owocującej dobrą literaturą. Jej osobiste przeżycia po śmierci pierwszego męża to nic innego jak „Opowieść wdowy”. W tych krótkich opowiadaniach zawartych w „Sourland” wyraźnie widać jej inspirację gotycką powieścią. Ponura narracja, tajemnica i cieknąca grozą sceneria, dziwne i wypaczone postaci – to z pewnością znajdziecie w tych miniaturach. Brutalność, strach i przejmujący smutek bohaterów poszczególnych opowiadań, mimo że niektóre wydają się dojmująco naiwne, robią swoje. Jeśli przypadła Wam do gustu literatura grozy, z melancholijną narracją, to „Sourland” i zawarte w nim krótkie opowiadania będą strzałem w dziesiątkę.
Więcej na zukoteka.pl
Książka opowiada historię Gillian, studentki żeńskiego collegeu, która wzięła udział w elitarnych warsztatach pisania poezji, prowadzonych przez charyzmatycznego...
Mama odeszła to książka szczera, intymna, wciągająca i bardzo osobista.Trzydziestojednoletnia Nikki Eaton – niezamężna, seksualnie wyzwolona i samodzielna...
Przeczytane:2023-07-03, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 26 książek 2023, 52 książki 2023, 12 książek 2023,
Recenzję zatytułowałam porzekadłem angielskim, bo i tytuł jest angielski. A porzekadło pasuje. To niesamowite opowiadania o życiu, w którym to co dobre zostaje przerwane, w którym pojawia się zło. Opowiadania są mocne i każde zostaje w pamięci. Ich wspólnym mianownikiem jest zło, które tkwi w człowieku oraz w świecie, zło przeciwne światu ugładzonemu przez pieniądz, wykształcenie. Tak jakby pewne kręgi nie chciały widzieć nieszczęścia innych. Mamy takie dwa opowiadania. Jedno o wdowie po profesorze, która idzie do sądu po akt zgonu, a tam zostaje przeszukana i obdarta z tego, czym żyła. Symbolizują to ukradzione buty. Drugie to opowiadanie o dziewczynie, której kuzyn zostaje skazany za zabójstwo oprawcy ciotki. Ją z kolei 'zabiera' trzecia ciotka, wykształcona, i wysłana do 'dobrej' szkoły. Tam spotyka się z niesprawiedliwością, o której myślała, że w 'tamtych' kręgach nie spotka. Generalnie bohaterki i bohaterzy opowiadań nagle tracą wszystko czym żyli. Jedna chwile, jakiś przypadkowy człowiek lub sytuacja, a wszystko runęło. I te właśnie momenty opisuje Oates w tym zbiorze. Trzeba w życiu tego doświadczyć, żeby zrozumieć jak to druzgocze. Jak w tych opowiadaniach. Tu bohaterzy tekstów przypominają właśnie takiego Toma i Jerrego, którzy spadają ze schodów z głośnym bum, bum, bum.
Zło w tych opowiadaniach pojawia się od innych osób, jest jakby immanentną częścią natury ludzkiej. Bohaterki po prostu były od niego chronione. Ale ono jest i w tych opowiadaniach wyłazi jak zły szeląg. W ostatnim opowiadaniu bohaterka szybko to zrozumiała. I co potem? Można zaakceptować, można walczyć, albo się poddać, bo nie da się uciec od tego, co się ujawnia nieoczekiwanie.
Na koniec chciałam powiązać opowiadania z literaturą amerykańską. Przychodzi na myśl 'Wielki Gatsby' i 'Szkarłatna litera'. Zło jest ważnym tematem tej literatury. Wygląda na to, że twórczość Oates jest ważnym głosem w tym temacie, takim ostrym, stanowczym i wiele wnoszącym. Nie zapomnę tych poruszających opowiadań, które dostałam od blogerki Marty lata temu. Tylko, że zapomniałam nazwy jej bloga. Jeśli Marta to czyta, to niech napisze. Pozdrawiam