Wydawnictwo: Ośrodek KARTA
Data wydania: 2012-10-08
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Książka "Sobibór Bunt wobec wyroku" to zbiór wstrząsających, krótkich relacji kilkudziesięciu osób, którym udało się przeżyć w obozie zagłady Sobibór.
Relacje są ułożone chronologicznie, mamy taki podział:
- Droga,
- Stacja Sobibór,
- Śmierć,
- Życie,
- Bunt,
- Uciekanie.
Wuemy, że nie przeżył żaden z więźniów, który widział komorę gazową na terenie tzw. obozu III.
Obóz Sobibór składał się jak gdyby z czterech głównych podobozów: Obóz I służył jako miejsce zbiórki wszystkich nowo przybyłych, Obóz II tam zabierano ludzi już po selekcji i wygłaszano przemówienia i kazano przejść do "kąpieli", Obóz III tu znajdowały się komory gazowe, Obóz IV tu mieszkali Niemcy i Ukraińcy, Obóz V wybudowany pod koniec 1942 roku, znajdowała się tam brygada leśna.
Oboz zagłady w Sobiborze funkcjonował od marca 1942 r. do października 1943, kiedy wybuchł zbrojny bunt (14 października). Powstaniem kierowali Aleksander Peczerski i Leon Feldhendler. Spośród 500-600 uwięzionych Żydów ocalało zaledwie kilkudziesięciu.
Sukces powstania spowodował podjęcie przez Niemców decyzji o natychmiastowej likwidacji obozu.
Ten przewodnik omawia to wszystko, co w Gran Canarii jest NAJ... Można więc zwiedzić 10 najciekawszych etruskich zabytków, poznać 10 najbardziej malowniczych...
Biblia Tysiąclecia to najpopularniejsze narodowe wydanie Pisma Świętego. Zawiera jedyny polski tekst Pisma Świętego, zatwierdzony do stosowania w liturgii...
Przeczytane:2013-09-02, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 (190) książek w 2013, Historyczne, Mam,