"SMOK POD BESZAMELEM" to książka o jedzeniu w Krakowie. W zaczarowany klimat Krakowa, krakowskiego Kazimierza i podkrakowskiego dworu szlacheckiego wpisane są opowieści 11-tu restauratorów i ich restauracji, spiętych z historią miasta i dawno minionymi wydarzeniami. Jak to się stało, że niezwykli ludzie: filozof, aktor, hutnik, ratownik górski, prawnik i ekonomista, etnograf, itd. aż do jedenastu - porzucili swoje atrakcyjne zawody i zaczęli entuzjastycznie opowiadać o smakach i kuchni?
Ich wspomnieniom towarzyszą opowieści pełne rodzinnych smaków, historii ulic i kamienic krakowskich (+ dworu w Głogoczowie pod Krakowem), w końcu czar dawnej świetności krakowskiej gastronomii i jej współczesnego odrodzenia.
Informacje dodatkowe o Smok pod beszamelem:
Wydawnictwo: Klucze
Data wydania: 2013-03-01
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
9788393643301
Liczba stron: 124
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Chcę przeczytać,