W KAŻDYM Z NAS JEST ZIARNO ZARÓWNO DOBRA, JAK I ZŁA.
Idealne życie, które Faith McMann znała jako żona, matka i nauczycielka, zostało zniszczone, gdy bezwzględni przestępcy zamordowali jej męża i porwali jej dzieci. Oprócz żalu, strachu i rozpaczy nie pozostało jej nic, co mogłaby poczuć... oprócz wściekłości.
Faith wkracza w mroczny świat przestępców, zdeterminowana, by za wszelką cenę uratować swoje dzieci. Czy zdąży je odnaleźć, zanim będzie za późno?
OTACZAŁY JĄ TYLKO ŚMIERĆ I ZNISZCZENIE.
NOWY THRILLER AUTORKI ,,GNIEWU MATKI"
PONAD 3 MILIONY SPRZEDANYCH EGZEMPLARZY BESTSELLER ,,NEW YORK TIMES", ,,USA TODAY" I ,,WALL STREET JOURNAL"
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2021-06-30
Tytuł oryginału: Katarzyna Agnieszka Dyrek
Ludzie obawiają się angażować. Boją się, i tyle. I trudno ich winić.
Wkurzona matka jest niebezpieczna dla każdego kto wejdzie jej w drogę. A szczególnie kiedy musi walczyć o życie swoich dzieci. Taka właśnie jest moja kolejna bohaterka, Faith McMann.
Pamiętacie ,,Gniew Matki"? Na łamach tej książki rodzi się wkurzona matka, na oczach której zamordowano jej męża i uprowadzono córkę i syna. Kiedy Faith dochodzi do siebie po napadzie, budzi się w niej złość, potworny gniew wręcz furia. Dzięki rodzinie i przyjaciołom udaje jej się ustalić co mogło się stać z jej dziećmi. Okazuje się, że dzieci wpadły w ręce handlarzy żywym towarem.
W drugiej części tej historii Faith nadal szuka swoich dzieci. Z pomocą przyjaciół, rodziny i zaufanego policjanta, udaje jej się ustalić co stało się z Hudsonem. Okazało się, że rozdzielono dzieci. Chłopiec trafił na farmę razem z innymi chłopcami. Dzieciaki miały tam ciężko pracować w tragicznych warunkach. Pewnego dnia Hudson i kilku chłopców ucieka. Trafiają do gęstego lasu, gdzie oprócz pogarszającej się pogody, dzikich zwierząt grożą im uzbrojeni przestępcy. W takich warunkach kilku chłopców walczy o swoje życie.
Natomiast Lara po ataku na farmę, zostaje przeniesiona do brata Matki. Niedługo zostaje przewieziona w inne miejsce. Mimo ogromnej determinacji dziewczynka nie ma możliwości ucieczki. Czeka na ten moment, w którym będzie mogła w końcu uciec.
W tym samym czasie Faith próbuje ze wszystkich sił szukać dzieci. Weszła w brutalny i niebezpieczny świat. Tym samym sprowadziła ogromne niebezpieczeństwo na swoich bliskich. To jednak nie sprawia, że oni wszyscy wycofują się. Wciąż walczą i szukają Hudsona i Lary. Odnalezienie ich żywych staje się priorytetem ich wszystkich.
Czy Faith odnajdzie jakiś ślad życia swoich dzieci? Ile jeszcze musi znieść, żeby zobaczyć ukochane dzieci?
Książka napisana jest w prosty i przystępny sposób, przez co czyta się ją łatwo i szybko. Akcja rozpoczyna się już na początku, bo tak naprawdę jest kontynuacją pierwszej części. Fabuła bardzo szybko się rozwija, przez co bardzo szybko dochodzimy do finału drugiej części serii. A zakończenie jest wg mnie troszeczkę przewidywalne, ale to nie sprawiło, że gorzej się czyta, nic z tych rzeczy.
,,Śmiertelna rozpacz" to świetny thriller psychologiczny, poruszający trudny, delikatny i bardzo aktualny temat handlu żywym towarem. W przypadku tej konkretnej serii to handel dziećmi, które wykorzystywane są w różny sposób, od przymusowej pracy w potwornych warunkach do wykorzystywania seksualnego.
Takich złych ludzi jest całe mnóstwo na świecie. Obserwują dzieci i kobiety, a potem sobie ich tak po prostu zabierają do swojego chorego świata, gdzie przechodzą piekło na ziemi. Wydaje mi się, że ofiarami takich handlarzy są głównie kobiety i dzieci, nie tylko że można na nich nieźle zarobić, ale przede wszystkim dlatego, że są bezbronnymi istotami. Nie będą w stanie się tak bardzo bronić. To oczywiście jedna część przestępców. Drugą stanowią Ci, którzy na przykład wykorzystują ciała małych dziewczynek, by zaspakoić swoją chorą chuć.
Kończąc dodam, że warto przeczytać tą serię. To dobrze napisane thrillery, które przedstawiają brutalny świat przestępczy i walczącą z nim waleczną, drobną kobietkę. To książka, z którą warto zaszyć się w ciepłym domku.
Polecam
Śmiertelna rozpacz druga część cyklu Faith McMann.
Faith i jej ekipie udaje się rozbić farmę, jednak się spóźnili bo Lary już tam nie ma, zostaje przeniesiona do kolejnej bezpiecznej kryjówki. Jednak udaje im się uratować dziewczynki, które też były tam przetrzymywane oraz zamknąć w więzieniu "Matkę" Diane Weavet.
Hudsonowi i innym chłopakom udaje im się uciec gdzie zostali przetrzymywani. W momencie wielkiego strachu grupka chłopaków się rozdziela i ucieka w głąb lasu. Hudson ma przy swoim boku jedynego kompana, który z biegiem upływających minut staje się dla niego ciężarem. Ciemny las, który wydaje się dla chłopców wolnością ale też jest wielkim niebezpieczeństwem oprócz ścigających ich mężczyzna czyhają na nich też dzikie zwierzęta.
Faith ze Złością i Bestia nadal zagłębiają się w mrocznym świecie handlu żywym towarem. Stają się niebezpieczni dla ludzi którzy żyli w cieniu. Faith i jej rodzina staje się celem dla ludzi niebezpiecznych, mrocznych, brutalnych.
Druga część której się trochę obawiałam a jest rewelacyjna. W pierwszej części wiele się działo i myślała, że kolejna część nie udźwignie tak wiele wątków, jednak bardzo się myliłam.
W tej części widzimy małą Larę która zostaje przeniesiona do nowej kryjówki, która walczy z emocjami aby przetrwać. Dziewczynka która miała szczęśliwą rodzinę a teraz musi walczyć, milczenie to jej ochrona przed emocjami, bystry umysł nadzieja dla ucieczki.
Mamy też Hudsona dziewięciolatka, który w ciemnym, niebezpiecznym lesie musi przetrwać. Survival na wysokim poziomie, walka z dzikimi zwierzętami które czekają na darmowe pożywienie, niebezpieczni mężczyźni którzy próbują ich zabić. W tym miejscu tylko wytrwali umieją dać sobie rady.
Oraz Faith matka która nie ustaje w poszukiwaniu swoich dzieci przez co naraża siebie jak i swoich bliskich na bezpieczeństwo. Odkrywa kolejne kawałki układanki mrocznego świata o którym wcześniej nie miała pojęcia.
Genialna książka, przy której umysł się gotuje, ciekawość wrze oraz emocje wciskają w fotel. Polecam.
"- Kto wie, co może wyzwolić drzemiące w kimś zło? Na przykład Hitler. Nie dostał się do Akademii Sztuk Pięknych w Wiedniu. Co by się stało, gdyby jednak został artystą?"
Zaczęłam nietypowym może cytatem z tej książki, ale właśnie to pytanie jest bardzo trafne, co by było gdyby było inaczej.
"Śmiertelna rozpacz" to druga część serii "Faith McMann" autorstwa T. R. Ragan. Bardzo wciągająca, trudno się od niej oderwać, gdyż chcemy poznać dalsze losy matki, która gotowa jest zrobić wszystko, nawet poświęcić życie, aby odzyskać swoje dzieci.
Zwyczajna kobieta, Faith McMann jest nauczycielką i matka dwójki dzieci, gdy nagle w ich spokojne życie wkraczają bandyci, którzy porywają jej dzieci, wpada w taką wściekłość i niemoc policji w ich odnalezienie, że wpada w furię. Nawet ma teraz taki pseudonim, Furia ma nowych przyjaciół, Bestię i Złość, którzy stoją przy niej murem i pomagają w poszukiwaniu dzieci. W poprzedniej części nawet znalazła miejsce, w którym jej dzieci przebywały wraz z innymi porwanymi, lecz spóźniła się, dziewczynka została przeniesiona w inne miejsce a syn uciekł z kilkoma chłopcami. Cała rodzina Faith zaangażowała się w poszukiwania dzieci, sąsiedzi i przyjaciele również starają się być pomocni. W uzyskiwaniu informacji o dzieciach pomagają również uratowane dzieci i ich rodziny, lecz wciąż nie wiadomo, gdzie szukać śladów ich pobytu.
Furia, Bestia i Złość wpadają na różne powiązania osób związanych z handlem ludźmi, nie spodziewają się jednak, że ich działania są cały czas śledzone przez tych bandytów. Nie zdają sobie sprawy z tego, że Faith i jej rodzinie grozi niebezpieczeństwo.
Narracja prowadzona jest nie tylko z pozycji matki, ale również innych bohaterów, co pozwala nam na śledzenie poczynań wielu bohaterów. A dzieje się cały czas dużo, czasem nie wiadomo w którą stronę mamy zwrócić swoją uwagę. Akcja jest szybka i dowiadujemy się, że autorka potrafi bardzo dobrze grać na emocjach czytelnika, nie ma tu chwili na nudę.
Czy Faith uda się odnaleźć dzieci zanim będzie za późno?
Nie mogę doczekać się finałowej książki, jest już wydana, ale w mojej bibliotece będzie dopiero w listopadzie.
Jak bezbrzeżna jest rozpacz matki, której porwano dzieci i jak wielka determinacja, by je odnaleźć?
„Śmiertelna rozpacz” to druga, po „Gniewie matki” część serii z Faith McMann poruszająca problem porwań i handlu ludźmi.
Zwyczajna matka, nauczycielka, po porwaniu swoich dzieci zmienia się w Furię, nieustępliwie podążającą tropem porywaczy swoich dzieci. W poprzedniej części odkrywa miejsce przetrzymywania córki, jednak spóźnia się o włos, dziewczynka zostaje przeniesiona w inne miejsce. Rodzina stojąca początkowo nieco z boku, w obliczu nieudolności policji, angażuje się w pomoc całym sercem, nie spodziewając się jak bardzo okaże się to niebezpieczne. Odkrywają powiązania osób związanych z tym niecnym procederem, które sięgają wysoko, ale też tam, gdzie najmniej by się spodziewali.
W tej części mniej żyłam emocjami, a bardziej podążałam za akcją powieści, która nie zwalnia do samego końca, podtrzymując czytelnika w stanie ciągłego napięcia. O ile czytając można odsunąć nieco na bok emocje związane z porwaniem, o tyle serce matki będzie krwawiło dopóki nie odnajdzie swych dzieci. Jednak kobieta rozpacz przekuwa w zdeterminowane działanie, napędzane miłością do dzieci i nienawiścią do potworów, którzy rozbili jej rodzinę.
Tak jak pierwsza część skupiała się na losach Lary, ta ukazuje desperacką ucieczkę Hudsona, na którą decyduje się z kilkorgiem innych dzieci. Tylko jaką szansę na przeżycie mają w nieprzyjaznych górach z depczącym im po piętach pościgiem?
Ta część okazała się równie emocjonująca i wciągająca i nie mogę się już doczekać zakończenia tej historii. Mam nadzieję, że nie będziemy musieli długo czekać na ostatni tom trylogii.
"Śmiertelna rozpacz" to drugi tom cyklu o Faith McMann. Od razu zaznaczę, że tę serię trzeba czytać zaczynając od pierwszej części.
Faith McMann po dramacie jaki przeżyła z pomocą rodziny i przyjaciół robi wszystko, by odnaleźć swoje dzieci.
Jest to thriller psychologiczny, o którym ciężko zapomnieć. Tematyka, którą porusza autorka jest bardzo mocna, łapie za serce i wyciska łzy.
Powieść czyta się niezwykle szybko, autorka nie zagłębia się w zbędne opisy. Akcja powieści pędzi niczym rollercoster, emocje towarzyszące bohaterom odczuwalne są niemal na każdym kroku.
Jestem zachwycona stylem autorki. Czekam z niecierpliwością na kolejny tom, a ten ma się ukazać już 25 sierpnia. Jestem ogromnie ciekawa jak zakończy się historia Faith.
Życie Faith McMann legło w gruzach, kiedy pewnego dnia po powrocie do domu zastaje zamordowanego męża, a dzieci zostały porwane. Wszechogarniający strach...
CI, KTÓRZY POLUJĄ NA POTWORY, MUSZĄ UWAŻAĆ, BY SAMI SIĘ NIMI NIE STALI. Faith McMann w poprzednim życiu - zanim handlarze żywym towarem zamordowali...