Smerfuś, tom 12

Kolejny album o przygodach znanych na całym świecie niebieskich skrzatów.

W magiczną noc pełni niebieskiego księżyca do wioski Smerfów przylatuje bocian i zostawia tajemniczą przesyłkę. Okazuje się, że w koszyczku spoczywa nowo narodzone smerfie dziecko! Początkowo mieszkańcy wioski są przestraszeni odpowiedzialnością za malca, nie wiedzą też, jak się nim zajmować, ale szybko wszyscy - nawet Maruda! - zakochują się w Smerfusiu. Dopiero prawdziwe niebezpieczeństwa i przeciwności losu uświadamiają Smerfom, jak ważny stał się dla nich niezadlpowiedziany mały gość.

Smerfy wymyślił belgijski scenarzysta i grafik Pierre Culliford (1928-1992), używający pseudonimu Peyo. Obecnie autorami nowych opowieści o Smerfach są następcy Peyo, w tym jego syn Thierry.

Informacje dodatkowe o Smerfuś, tom 12:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2018-06-18, Ocena: 5, Przeczytałem,

SMERFY MAJĄ DZIECKO

Od kiedy Egmont zaczął publikować nowe przygody "Smerfów", moim marzeniem było by w końcu sięgnął także po niewydane nigdy w naszym kraju klasyczne albumy Peyo. Marzenie to spełniło się jakiś czas temu i kilka z nich zawitało na sklepowe półki, a teraz dołącza do nich kolejny - "Smerfuś". I cóż, każdy kto czytał choćby jeden z poprzednich tomów wie, że to po prostu świetne komiksy rozrywkowe dla czytelników w każdym wieku. Nie inaczej też jest właśnie z tym tomem, doskonałym jak zawsze i dostarczającym niezapomnianych przeżyć.

W tym tomie na miłośników Smerfów czekają cztery nowe, nigdy niepublikowane w naszym raju historie o niebieskich stworkach. W pierwszej z nich, tytułowej, pewnej nocy wschodzi niebieski księżyc – znak, że wydarzy się coś niezwykłego. I rzeczywiście, bocian podrzuca do wioski małego Smerfa. Mieszkańcy obawiają się kłopotów i obowiązków, jakie mogą wyniknąć z opieki nad Smerfusiem, szybko jednak zaczynają przekonywać się do niego i odkrywać, jak wiele dla nich znaczy.
W kolejnej krótkiej historyjce Smerfy z okazji 542 urodzin Papy Smerfa postanawiają przygotować coś dla niego. Potem nadchodzi czas remontu Wioski Smerfów, a na horyzoncie czai się Gargamel, który znalazł kolejny sposób schwytania naszych niebieskich bohaterów. Wszystko zaś kończy wielka zabawa, na której pojawia się największy wróg Smerfów.

Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/06/przygody-smerfow-12-smerfus-peyo.html

Moje bajeczki o Smerfach
Peyo .0
Okładka ksiązki - Moje bajeczki o Smerfach

Aż sześć niezwykłych opowieści ze świata smerfów w jednej książeczce! Sięgnij po te zabawne, a czasem wzruszające i pouczające historie z...

Smerfolimpiada 11
Peyo .0
Okładka ksiązki - Smerfolimpiada 11

Kolejny album o przygodach znanych na całym świecie niebieskich skrzatów zawiera trzy opowieści: Smerfolimpiada, Wielkanoc u Smerfów i Plac...

Kyle
T.M. Piro