Toskania to region hojnie wyposażony przez naturę i historię. Znajdziemy tam wszystko:
zachwycające sielskie krajobrazy, najpiękniejsze miasta, arcydzieła sztuki i architektury...
Spotkamy tam także gościnnych mieszkańców i wspaniałą aromatyczną kuchnię.
Przepisy kulinarne nie zmieniają się od wieków i przechodzą z pokolenia na pokolenie.
W kuchni toskańskiej dominują mocne, wyraziste zapachy i mało przetworzone produkty. Jej
podstawę stanowią naturalne składniki, przez co jest zdrowa i prosta w przygotowaniu. W
większości oryginalnych przepisów kulinarnych tego regionu nie podaje się dokładnych ilości
składników, więc gotujący może puścić wodze fantazji i przygotować danie, kierując się
intuicją i indywidualnym poczuciem smaku.
,,Smaki Toskanii" to niezwykła książka kulinarna napisana przez Polkę, która od lat mieszka
w tym regionie Włoch. Są tu przedstawione najsmaczniejsze i najbardziej typowe potrawy, a
także wiele ciekawych informacji o samym regionie i jego mieszkańcach.
Piękne wyraziste zdjęcia przedstawiają apetyczne potrawy przyrządzone własnoręcznie przez
autorkę. Jak zapewnia Aleksandra Seghi, wszystkie przepisy są bardzo łatwe, a delektowanie
się smakiem przyrządzonych własnoręcznie potraw - zwłaszcza w dobrym towarzystwie -
przyniesie radość i pozwoli w wyobraźni przenieść się do urokliwej Toskanii.
,,[...] gotowanie to nie cel, ale sposób na przebywanie razem w radości przy jednym stole"
- Fabio Pichci, florencki kuchmistrz.
Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2011-09-12
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 160
Kontynuacja książki Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem. Książka młodej Polki, która wyjechała do Włoch, wyszła tam...
Miasteczka pełne barw, skąpane w promieniach słońca. Starożytne zabytki, kilkusetletnie kamienice, ukwiecone balkony i okna. Znamy ten idylliczny obrazek...