Zbiór 30 mądrych zabaw, które pomogą dziecku rozwinąć samoświadomość i umiejętność regulowania emocji.

Każdy maluch doświadcza wielkich uczuć, a nauka, jak je rozpoznawać i regulować, stanowi kluczowy warunek jego rozwoju. Ciekawe i zabawne ćwiczenia zawarte w tej książce pomogą dzieciom w wieku od 3 do 5 lat rozpoznawać emocje oraz łączyć je z odczuciami w ciele. Dzięki temu przedszkolaki zbudują kompetencje emocjonalno-społeczne przydatne przez całe życie.

Wskazówki dla opiekunów. Dowiesz się, co to koregulacja, jaki jest związek między uczuciami a odczuciami fizycznymi, a także zapoznasz się z możliwościami dziecka na danym etapie rozwoju. 30 różnorodnych zajęć. Możecie udawać smoki albo wybrać się na poszukiwanie skarbów - dzięki wspólnej zabawie dziecko łatwo przyswoi ważne umiejętności. Przydatne podpowiedzi. Każde ćwiczenie zostało opatrzone informacją o czasie, który jest potrzebny do przygotowania i wykonania zadania, a także o bałaganie, który może powstać w trakcie zabawy.

Informacje dodatkowe o Słucham swojego ciała. Ćwiczenia dla dzieci. Kompetencje emocjonalno-społeczne pomocne w rozwoju samoświadomości i wyrażaniu uczuć:

Wydawnictwo: Harmonia
Data wydania: 2023-05-06
Kategoria: Pedagogika
Tytuł oryginału: Listening to My Body Activities for Kids

Kup książkę Słucham swojego ciała. Ćwiczenia dla dzieci. Kompetencje emocjonalno-społeczne pomocne w rozwoju samoświadomości i wyrażaniu uczuć

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak