Słownik wyrazów obcych

robienia czegoś, to tylko przykłady zwrotów, z jakimi spotykamy się na co dzień. To wpływy znaczeń wyrazów angielskich, tzw. kalki znaczeniowe albo neosemantyzmy. Język angielski zmienił znaczenie niektórych wyrazów, dlatego dziś z powodzeniem możemy mówić to obraz (z ang. picture) znanego reżysera, myśląc o jego filmie. Ale nie tylko angielski (choć najsilniej) oddziałuje na polszczyznę. Za pośrednictwem angielskiego choćby przyswajamy sobie wyrazy z innych języków (judo z japońskiego, amok z malajskiego, etc.). Jak będą przebiegały zapożyczenia w języku polskim? Z tym pytaniem mierzy się autor nowego i nowoczesnego ?Słownika wyrazów obcych i trudnych? wydanego wraz z pełnymi kulturowych ciekawostek tablicami. Słownik ten to niezastąpiona pomoc i poradnia językowa. Podaje nie tylko definicje trudnego lub obcego wyrazu, ale także jego warianty oraz polskie odpowiedniki danego słowa, wymowę, kwalifikatory przyporządkowujące dany wyraz do dziedziny nauki (np. w filozofii), najczęściej występujące połączenia między wyrazami, cytaty i źródło zapożyczenia. Umieszczone na końcu książki kolorowe TABLICE to zbiór przydatnych w szkole ciekawostek:Alfabety w różnych wersjachRodziny językówRodowód polszczyznySystemy kalendarzoweKalendarze wieczneSentencje i popularne cytatyNazwy państw i mieszańcówHomonimy w różnych językachRady na kłopoty z trudnymi nazwiskamiSłownik ten idealny jest dla uczniów, studentów, nauczycieli oraz wszystkich tych, którzy chcą pisać poprawnie i ze zrozumieniem oraz umiejętnie posługiwać się zapożyczeniami z innych języków.

Informacje dodatkowe o Słownik wyrazów obcych:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: b.d
Kategoria: Encyklopedie, słowniki, leksykony

Kup książkę Słownik wyrazów obcych

Słownik wyrazów obcych - opinie o książce