Słownik szkolny. Terminy i pojęcia botaniczne.

Słownik zawiera ponad 1300 haseł dotyczących botaniki. Uwzględniono w nim terminologię z zakresu cytologii, morfologii, anatomii i fizjologii roślin oraz wybrane zagadnienia z ekologii roślin, fitogeografii i paleobotaniki. Ze względu na tradycyjne związki algologii i mikologii z botaniką w słowniku zamieszczono wybrane terminy dotyczące grzybów i glonów, pominięto natomiast szczegółowe hasła z zakresu systematyki i taksonomii roślin. seł wzbogaca i uprzystępnia blisko 200 kolorowych rysunków i fotografii przedstawiających szczegóły budowy niektórych roślin, wybranych gatunków charakterystycznych dla zbiorowisk roślinności i całych ekosystemów reprezentujących różne aspekty fenologiczne i elementy krajobrazu. Załączone mapy dotyczą rozmieszczenia roślin na kuli ziemskiej aktualnie i w przeszłości. słownika znajduje się polsko-angielski słowniczek wybranych terminów z zakresu morfologii i anatomii roślin, który umożliwi młodzieży poszerzenie wiedzy i korzystanie z bogatej literatury botanicznej, publikowanej zazwyczaj w języku angielskim.

Informacje dodatkowe o Słownik szkolny. Terminy i pojęcia botaniczne.:

Wydawnictwo: WSiP
Data wydania: b.d
Kategoria: Encyklopedie, słowniki, leksykony
ISBN: 8302066931

Kup książkę Słownik szkolny. Terminy i pojęcia botaniczne.

Słownik szkolny. Terminy i pojęcia botaniczne. - opinie o książce

Baśka. Łobuzerka