Skrzydła Serafinów

Skrzydła Serafinów to wruszająca opowieść o zazdrości i jednej z plag dzisiejszego świata - turystyce seksualnej. To książka śmiała obyczajowo, ukazująca czarne zakamarki ludzkiej duszy, ale i nadzieję.\r\n Dojrzały mężczyzna - Marcel, bardzo dobrze uposażony materialnie. Piękna żona Mary, stojąca wysoko w korporacyjnej hierarchii. Oboje piękni, bogaci i bajkowi. Młodzi. Miejscy. Profesjonalni. Marcel analizuje i rozkłada zazdrość na szereg czynników.\r\nAutor nie bez humoru i odrobiny złośliwej ironii droczy się z czytelnikiem, celowo go zwodzi i wręcz zmusza do zarzucenia ledwo, lub w prawo od napoczętej teorii do napoczętej historii. Praktycznie przez ani chwilę nie mamy pewności, czy autor w danej chwili jest poważny, czy też właśnie konstruuje kolejną pułapkę.\r\n\r\nOskar Miller sięga swobodnie do wora innych stylów, epok, często konkretnych tekstów kultury i utworów literackich, miesza w nim. Często uzyskując efekty komiczne wyjmuje z niego różne dziwne, oderwane od kontekstu części.
Skrzydła są ciągłą grą, trwającą na kilku poziomach świadomości.\r\n\r\nSą grą między bohaterem, a kulturą, z której wyrasta. Autor sięga do jej tekstów z dystansem, ale i z ironią czerpie z nich, korzysta, modyfikuje i wykorzystuje w swojej książce. Inny poziom gry to gra intertekstualna. Często w Skrzydłach kolejne aluzje łączą się, tworząc zupełnie nową aluzję, do zupełnie innego utworu, co zaskakuje chyba nawet i samego autora?\r\n

Informacje dodatkowe o Skrzydła Serafinów:

Wydawnictwo: Klucze
Data wydania: 2010-03-01

Kup książkę Skrzydła Serafinów

Skrzydła Serafinów - opinie o książce