Skąd lekarz wie jak leczyć?

Kim będziesz, gdy dorośniesz? Już wiesz, a może masz kilka różnych pomysłów? Seria edukacyjnych książek o najfajniejszych zawodach wprowadzi cię w tajniki wymarzonej pracy. Dowiesz się, jak trzeba zrobić, żeby zostać lekarzem, co jest w tej pracy najciekawsze, a co trudne, a także jak już teraz dbać o swoje zdrowie.

30 ciekawych pytań i odpowiedzi, zabawne kolorowe ilustracje i solidna dawka wiedzy, której nie ma w szkole. Bo możesz być, kim chcesz!

Informacje dodatkowe o Skąd lekarz wie jak leczyć?:

Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2019-10-16

Tagi: bóg Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące

Kup książkę Skąd lekarz wie jak leczyć?

Skąd lekarz wie jak leczyć? - opinie o książce

Wiele osób marzy o tym, aby mieć w rodzinie lekarza. Porada na temat zdrowia, która jest na wyciągnięcie ręki, jest bardzo kuszącą perspektywą. Pytanie tylko, czy każdy może być lekarzem? Jakie trzeba mieć predyspozycje, żeby nim zostać? Bo skąd lekarz wie, jak leczyć?

O czym?
Z założenia, nowa seria wydawnictwa Dragon ma przybliżać dzieciom różne zawody. Spodziewałam się kilku słów o tym jak wyglądają studia medyczne i jakie trzeba mieć predyspozycje, żeby lekarzem zostać. Ten temat został wyczerpany w trzech pierwszych rozdziałach. Oczekiwałam też krótkich opisów różnych specjalizacji, a tego się nie doczekałam.

Ta książka powinna mieć tytuł "Jak funkcjonuje nasz organizm?", a nie "Skąd lekarz wie, jak leczyć?" Kolejne rozdziały skupiają się na budowie i sposobie funkcjonowania ciała człowieka. Autor omawia poszczególne układy i opisuje ich działanie.

Abstrahując od mylącego tytułu, muszę przyznać, że jest to bardzo merytoryczna książka. Dominik Mukrecki, nie jest praktykującym lekarzem, po studiach wybrał pracę wykładowcy. Widać u niego pasję do nauczania. Anatomia człowieka to bardzo złożony temat. Autorowi udało się ubrać go w formę odpowiednią dla dzieci. Nie unika specjalistycznych definicji, ale jasno je tłumaczy. Używa trafnych porównań, np. pompowanie krwi przez serce przyrównuje do wyciskania pasty do zębów. Wreszcie, książka jest pełna ciekawostek zarówno z historii medycyny, jak i z kategorii wiedzy bezużytecznej. (Wiecie jaki był największy kamień nerkowy? Nie? A ja już wiem.)

Książka napisana jest w formie pytań i odpowiedzi. Poruszono 30 zagadnień, a każdemu z nich poświęcono dwie strony A4. Ktoś mógłby powiedzieć, że to niewiele, ale uwierzcie mi wystarczająco. Poza tekstem, znajdziemy również kolorowe ilustracje, co nadaje publikacji niezwykle przyjazny wygląd.

Podsumowanie
Treść książki "Skąd lekarz wie jak leczyć?" okazała się inna niż się spodziewałam, ale skłamałabym, gdym napisała, że nie warto po nią sięgać. Wręcz przeciwnie, warto i to bardzo. Dziecko dowie się co nieco o funkcjonowaniu ciała człowieka i, kto wie, być może zakiełkuje w nim zainteresowanie medycyną, a w przyszłości podejmie ten prestiżowy zawód.

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;