Sieci komputerowe w Windows 2003 Server i Vista. Teoria i praktyka

Doskonałe wprowadzenie do tematyki sieci komputerowych

Poznaj modele komunikacji i protokoły sieciowe Skonfiguruj system Windows do pracy w sieci Naucz się diagnozować usterki i usuwać je

"Dopiero sieć to komputer" -- to hasło, spopularyzowane kilka lat temu, dziś nabiera nowego znaczenia. Popularność internetu rośnie w niesamowitym tempie, niemal na każdym osiedlu można znaleźć amatorską sieć komputerową, a w przedsiębiorstwach sieci są równie powszechne jak telefony i faksy. W każdym dostępnym obecnie systemie operacyjnym zaimplementowano mniej lub bardziej rozbudowane mechanizmy obsługi sieci. Nie inaczej jest w przypadku najnowszych wersji systemu Windows -- Vista i 2003 Server. Producent tych systemów operacyjnych zapewnił użytkownikom nie tylko wygodne i czytelne mechanizmy konfiguracyjne, ale także zadbał o wysoki poziom bezpieczeństwa i ochrony przed zagrożeniami pochodzącymi z internetu.

Książka "Sieci komputerowe w Windows 2003 Server i Vista. Teoria i praktyka" to podręcznik adresowany do początkujących i średnio zaawansowanych użytkowników systemów Windows. W przejrzysty sposób objaśnia nie tylko zasady konfiguracji połączeń sieciowych w tych systemach, ale także podstawowe zagadnienia związane z funkcjonowaniem sieci komputerowych. Czytając ją poznasz model komunikacji OSI i TCP/IP, protokoły IPv4 i IPv6, różne architektury sieci komputerowych i mechanizmy działania usług sieciowych takich, jak DHCP i DNS. Nauczysz się definiować parametry sieci w systemach Windows, administrować siecią i monitorować jej działanie. Dowiesz się także, jak diagnozować i eliminować najczęściej występujące problemy.

Zastosowania sieci komputerowych Urządzenia sieciowe Modele OSI i TCP/IP Protokoły internetowe IPv4 i IPv6 Planowanie infrastruktury sieci Zadania serwera DNS i DHCP Instalacja i konfiguracja usług ActiveDirectory oraz DNS w Windows 2003 Server Przygotowanie systemu Windows Vista do pracy w sieci Korzystanie z narzędzi administracyjnych Windows Analiza ruchu sieciowego Narzędzia do rozwiązywania problemów z połączeniami sieciowymi

Poznaj zasady działania sieci komputerowych
i skorzystaj z tej wiedzy w praktyce!

Informacje dodatkowe o Sieci komputerowe w Windows 2003 Server i Vista. Teoria i praktyka:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2007-11-12
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Sieci komputerowe w Windows 2003 Server i Vista. Teoria i praktyka

Sieci komputerowe w Windows 2003 Server i Vista. Teoria i praktyka - opinie o książce

Andrzej Szeląg0
Okładka ksiązki - Klastry pracy awaryjnej w środowisku Windows. Instalacja, konfiguracja i zarządzanie

Poznaj podstawy technologii klastrowej w oparciu o systemy firmy Microsoft Naucz się praktycznie wdrażać klastry pracy awaryjnej Dowiedz się, jak korzystać...

Windows 10 PL. Optymalizacja i zaawansowane zarządzanie systemem
Andrzej Szeląg0
Okładka ksiązki - Windows 10 PL. Optymalizacja i zaawansowane zarządzanie systemem

Windows 10 do Twoich usług! Jak łatwo skonfigurować i przystosować Windows do swoich potrzeb Jak zapewnić wydajne i bezpieczne działanie systemu Jak...