Shitshow!. Ameryka się sypie, a oglądalność szybuje

Nowa książka autora nagrodzonej Pulitzerem ,,Detroit. Sekcja zwłok Ameryki"!

Charlie LeDuff, ekscentryczny amerykański dziennikarz, wraz z ekipą telewizyjną rusza w podróż po Stanach Zjednoczonych, oddając głos tym, których na co dzień nikt nie chce słuchać. Biali mężczyźni ciężko pracujący przy wydobyciu ropy, meksykańscy imigranci docierający do USA wpław przez Rio Grande, czarnoskórzy mieszkańcy Baltimore i Detroit żyjący na marginesie społeczeństwa, samotne matki płacące krocie za wodę niezdatną do picia i wielu innych, których poza LeDuffem wysłuchała tylko urna wyborcza.

Ostatnie wybory prezydenckie w USA nie należały do elit z Nowego Jorku, Los Angeles czy Waszyngtonu. Należały do ludzi, jak pisze autor, mieszkających w samym butwiejącym środku, w miejscu, którego nie widać z gabinetów na obu wybrzeżach ani z drapaczy chmur, gdzie ulokowały się medialne elity. Te wybory nie należały do garniturów. Należały do flaneli.

LeDuff nie przebiera w środkach i przekraczając niejedną granicę, obnaża to, co w polityce najgorsze - łapówkarstwo, bezczelność, oderwanie od rzeczywistości i bezkarność. Pokazuje też ignorancję mediów, które zamiast pochylać się nad najsłabszym, poklepują po plecach najsilniejszych.

A więc, Panie i Panowie, zapraszamy! Przed wami niespotykany pokaz pychy, arogancji i głupoty. Degrengolada, cyrk na kółkach, burdel, kipisz... Krótko mówiąc - prawdziwy shitshow!

,,LeDuff to typ faceta, który wpakuje się w każdą kabałę, aby napisać prawdę. Ta prawda jest bolesna. Stany Zjednoczone są w tarapatach dużo poważniejszych, niż może nam się wydawać tutaj, w Europie. Z tej książki dowiecie się, dlaczego Trump wygrał i dlaczego Trump to wcale nie najgorsze, co jeszcze może się wydarzyć za oceanem." Jakub Żulczyk

Informacje dodatkowe o Shitshow!. Ameryka się sypie, a oglądalność szybuje:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2021-08-25
Kategoria: Inne
ISBN: 9788381912952
Tytuł oryginału: Sh*tshow!: The Country's Collapsing and the Ratings Are Great

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze Kampanie i marketing polityczny media rozrywka i komunikacja Stany Zjednoczone Ameryki (USA)

Kup książkę Shitshow!. Ameryka się sypie, a oglądalność szybuje

Praca i inne grzechy. Prawdziwe życie nowojorczyków
Charlie LeDuff0
Okładka ksiązki - Praca i inne grzechy. Prawdziwe życie nowojorczyków

Praca i inne grzechy. Prawdziwe życie nowojorczyków
Charlie LeDuff0
Okładka ksiązki - Praca i inne grzechy. Prawdziwe życie nowojorczyków

Nowy Jork. Olśniewające miasto przyciągające tłumy marzycieli z całego świata. Od dekad symbol sukcesu, postępu i kariery. Synonim amerykańskiego snu....

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak