Sherlock Holmes i sztuka we krwi

Tom 1 cyklu Nowe przygody Sherlocka Holmesa

Zaginione dziecko, zbrodnicza kradzież dzieła sztuki, niepowstrzymany morderca... To wyzwanie dla Sherlocka Holmesa i jego wszelkich słabości. Wyzwanie, w którym sztuka dedukcji i artystyczna natura oraz przyjaźń z Watsonem zostaną poddane najcięższej próbie.

LONDYN. ŚNIEŻNY GRUDZIEŃ 1888.
Trzydziestoczteroletni Sherlock Holmes, załamany pod ciężarem wyrzutów sumienia, wraca do kokainy po katastrofalnym śledztwie w sprawie Kuby Rozpruwacza. Nawet Watson nie potrafi przywrócić przyjacielowi chęci do życia – do momentu, gdy z Paryża przychodzi dziwnie zaszyfrowany list.
Piękna gwiazda francuskiego kabaretu pisze, że jej synek zniknął, a ona została napadnięta na ulicach Montmartre’u. Holmes rusza z Watsonem do Paryża. I odkrywa, że sprawa może być powiązana z kradzieżą bezcennego posągu i śmiercią kilkorga dzieci... W tym wyścigu z czasem między Londynem, Paryżem a odludnymi wzgórzami Lancashire, Holmes ma nie tylko zbyt wielu wrogów, lecz także rywali.
Czy uda się mu odnaleźć chłopca i powstrzymać falę morderstw?
I jaką cenę za to zapłaci? Niebezpieczna gra trwa!

Informacje dodatkowe o Sherlock Holmes i sztuka we krwi:

Sherlock Holmes i sztuka we krwi - opinie o książce

Avatar użytkownika - Natalia_Katarzyn
Natalia_Katarzyn
Przeczytane:2022-03-12, Przeczytałam, Mam, 2022,

Uwielbiam Sherlocka Holmesa - zarówno jego książkowy pierwowzór, jak również w niemalże każdej filmowej czy serialowej wersji. Dlatego też chętnie sięgam po powieści inspirowane Sherlockiem lub książki typu "Londyn w czasach Sherlocka Holmesa". Zatem nie mogłam przejść obojętnie obok powieści pt. "Sherlock Holmes i sztuka we krwi" autorstwa Bonnie MacBird. Sięgnęłam po nią tym bardziej, że drugi tom tej trylogii miał premierę dość niedawno i zastanawiałam się nad jego zakupem.

Autorka przenosi nas do Londynu pod koniec 1888 roku. Sherlock i Watson podejmują się znalezienia zaginionego dziecka, którego zniknięcie łączy się z kradzieżą pewnego dzieła sztuki. Matką zaginionego chłopca jest piękna gwiazda francuskiego kabaretu, która w dodatku została napadnięta na ulicach Paryża. To właśnie zaginięcie syna i napad sprawiają, że kobieta postanawia poprosić Sherlocka o pomoc. Podczas prowadzenia sprawy okazuje się, że Holmes ma nie tylko wielu wrogów, ale także rywali. Dlatego też ta sprawa ma być wyzwaniem dla niego samego i jego wszelkich słabości, w którym sztuka dedukcji i artystyczna natura detektywa zostaną poddane najcięższej próbie.

~*~

Ogromnie nie mogłam doczekać się lektury powyższej książki, bo tak jak Wam wspomniałam mam ogromną słabość do Sherlocka Holmesa, jako do postaci i chętnie sięgam po historie, które są nim inspirowane. Dlatego też ta książka jawiła mi się jako ciekawy i lekki przerywnik dla tych książek, po które aktualnie sięgam najchętniej. Jednak dość szybko okazało się, że historia, którą znalazłam w tejże powieści okazała się być nudna i jakaś taka...zbyt znajoma. Otóż mimo tego, że teoretycznie ma być to nowa historia o Sherlocku i Watsonie to ciągle miałam wrażenie, że to wszystko już gdzieś kiedyś było. Dodatkowo mam poczucie, że pani MacBird poszła na łatwiznę, bo moim zdaniem zarówno postać Sherlocka, jak i Watsona są nieudolnie wzorowane na postaciach z popularnego serialu. Z tym, że w dodatku nie mogłam pozbyć się wrażenia, że Watson zwyczajnie wychodzi tu na głupiego - tak samo jak kilka innych osób. To wystarczyło, żeby mnie znudzić i odebrać przyjemność z czytania tej książki.  A szkoda, bo moim zdaniem ta powieść ma potencjał - tyle tylko, że w moich oczach zupełnie niewykorzystany. Na szczęście to co teraz czytam jest dla mnie dużo lepszą rozrywką - przynajmniej jak na razie.

W jednym z utworów NiN Trent Reznor śpiewa, że jest tylko kopią kopii kolejnej kopii.

Pomysł na wskrzeszenie Sherlocka z założenia i wykonania zły. Historia jest opisana chaotycznie, a próby kopiowania stylu Doyla są naprawdę nieudolne. Co z tego, że czytelnik napotyka znane postacie i miejsca skoro to wszystko jest tylko imitacją i iluzją klimatu dawnych przygód.

Najbardziej jednak pokutują wskrzeszone postacie wielkiego detektywa oraz niezastąpionego Watsona. Autorka inspirowała się przy ich tworzeniu ostatnimi kreacjami aktorskimi. W efekcie otrzymujemy kopię kopii inspirowaną inną kopią. Sam sentyment do wielkiego detektywa to za mało.

Avatar użytkownika - czyczytasz
czyczytasz
Przeczytane:2019-08-30, Ocena: 5, Przeczytałam,

Do znanego ze swej detektywistycznej skuteczności Sherlocka,  przychodzi tajemniczy, zaszyfrowany list od gwiazdy francuskiego kabaretu, której syn zaginął.
Sprawa zaginięcia okazuje się być powiązana z kradzieżą bezcennego posągu oraz niewyjaśnioną sprawą śmierci kilku innych dzieci. Czy Holmes nękany dawnym uzależnieniem od kokainy nie stracił swego instynktu ? Czy słynny detektyw wraz ze swym nieodłącznym przyjacielem Watsonem rozwiążą skomplikowaną zagadkę ?

"Sherlock Holmes i sztuka we krwi" to książka, która z pewnością przypadnie fanom brytyjskiego detektywa i wielbicielom klimatycznych XIX- wiecznych kryminałów. Autorka doskonale oddała atmosferę ówczesnych wydarzeń i wprowadziła czytelnika w sam środek szalonego śledztwa z genialnym detektywem w roli głównej. Wyraziście wykreowani bohaterowie, wartka akcja i wielowątkowa fabuła z pewnością nie pozwolą nam się nudzić i zafundują sentymentalną i ciekawą podróż po XIX-wiecznej Europie. Sherlock Holmes błyszczy intelektem i oryginalnym, nieco ekscentrycznym poczuciem humoru a całość wydaje się być świetnym początkiem nowych przygód znanego i lubianego detektywa. Książkę serdecznie polecam a sama chętnie sięgnę po kolejne części.