Serce Łazarza

Kiedyś ludzie wierzyli, iż kruk jest przewodnikiem dusz w drodze do zaświatów. Wierzyli również, że jeśli śmierć wiązała się z wyjątkowym bólem i cierpieniem, kruk sprowadzał taką duszę z powrotem do świata żywych, by mogła dokończyć sprawy, które nie pozwalały jej odejść w spokoju do krainy umarłych. By mogła wyrównać rachunki… wywrzeć zemstę. Na początku był legendarny komiks stworzony przez Jamesa O'Barra, dzieło sztuki; później powstało kilka filmów fabularnych, z których pierwszy, w reżyserii Alexa Proyasa i z Brandonem Lee w roli głównej, oddając mroczną i gotycką atmosferę komiksowego oryginału i zarazem wykorzystując do maksimum możliwości sztuki filmowej, zyskał wkrótce rangę obrazu kultowego; następnie pojawiły się książki, a potem serial telewizyjny, rozgrywające się w ponurym uniwersum Kruka, gdzie, aby mogła zatriumfować sprawiedliwość, najpierw muszą zginąć niewinni. Oto jedna z opowieści Kruka: Pięć, cztery, trzy, dwa… Jared Poe odlicza dni spędzone w celi śmierci jednego z więzień Luizjany. Ten kontrowersyjny fotograf S&M został skazany za zbrodnię, której nie popełnił. Nie dane mu będzie jednak tego udowodnić, nikt nie zamierza dokładniej zbadać tej sprawy. Wyrok zostanie wykonany: Jared poczuje chłodny dotyk śmierci i usłyszy łopot czarnych skrzydeł… Jako demon zemsty powstaje jednak z martwych i zstępuje do piekła półświatka Nowego Orleanu, by oczyścić swoje imię i odnaleźć prawdziwego zabójcę, albowiem tylko zemsta może ukoić ból rozdzierający jego duszę.

Informacje dodatkowe o Serce Łazarza:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2002 (data przybliżona)
Kategoria: b.d
ISBN: 83-7150-966-9
Tytuł oryginału: Lazarus heart
Język oryginału: polski (oryginału - angielski)
Tłumaczenie: Danuta Górska

Kup książkę Serce Łazarza