Sensory w obrabiarkach CNC

Ostatnie dekady rozwoju przemysłu to ogromny postęp w technologii - celem jest: większa dokładność, wydajność i niezawodność produkcji. Można to uzyskać m.in. dzięki zastosowaniu nowoczesnych obrabiarek CNC (komputerowo sterowanych numerycznie).

Inteligentne komponenty obrabiarek CNC, w postaci integracji różnych czujników (sensorów), członów wykonawczych i oprogramowania pozwalają na monitorowanie procesów obróbki i stanów obrabiarek oraz umożliwiają aktywne wpływanie na warunki realizowanego procesu.

Głównym przesłaniem niniejszej książki jest wykazanie, że współczesne rozwiązania mechatroniczne umożliwiają największy postęp w dziedzinie rozwoju obrabiarek. Umożliwiają wzrost wydajności obróbki, jakości wytwarzanych elementów, niezawodności, jak i efektywności, z uwzględnieniem kosztów produkcji, zasobów i zużycia energii.

Na książkę składa się wiele praktycznych rozdziałów, przykładowo:

sensory w serwonapędach posuwu obrabiarek sterowanych numerycznie, sensory do monitorowania i diagnostyki obrabiarek, sensory do kalibracji obrabiarek CNC, rozwiązania mechatroniczne stosowane w obrabiarkach.

Publikacja jest kierowana zarówno do profesjonalistów - inżynierów konstruktorów maszyn, obrabiarek, użytkowników obrabiarek w zakładach przemysłowych, służb utrzymania ruchu, ale także do studentów automatyki i robotyki, mechatroniki, mechaniki i budowy maszyn oraz nauk pokrewnych.

Informacje dodatkowe o Sensory w obrabiarkach CNC:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN