Sen o nożu

Laurie Kenyon w wieku 4 lat została porwana. Była dręczona i wykorzystywana seksualnie przez 2 lata. Kiedy sytuacja stała się gorąca, porywacze zwrócili małą jej rodzicom. Dziewczynka nie pamietała co się z nią działo przez te ostatnie lata. Pmiętała tylko jak stała przed domem w różowym kostiumie kapielowym. Wydaje się, że wszystko jest w porządku, aż do tragicznej śmierci jej rodziców. Dziewczyna zaczyna się dziwnie zachowywać, a psychiatra stwierdza, że Laurie najprawdopodobiej cierpi na rozdwojenie osobowości. Dlatego gdy zostaje zamordowany prof. Allan Grant, to właśnie Laurie zostaje oskarżona o zbrodnię. Dowodem przeciwko niej są listy w których opisuje wyimaginowany romans z profesorem. W jej obronie staje tylko starsza siostra Sara.

Informacje dodatkowe o Sen o nożu:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2000-06-09
ISBN: 83-7255-470-6

Kup książkę Sen o nożu

Sen o nożu - opinie o książce

Avatar użytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2014-12-04, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2014,
Miło i szybko się czyta - jak to u Clark. Laurie, jako czterolatka została porwana. Przeszła piekło i cudem uszła z życiem. Traumatyczne przeżycia odcisnęły piętno na jej psychice i gdy jako 21-latka, traci w wypadku rodziców, złe myśli wracają.
Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2023-06-01, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2023,

4-letnia Laurie została porwana, a po dwóch latach niespodziewanie uwolniona. Wydaje się, że obecnie nic już nie pamięta i żyje normalnie, jak każda studentka. Jednak po tragicznej śmierci obojga rodziców, zaczyna mieć zaniki pamięci i sny o zbliżającym się nożu. Otóż obudziły się w niej uśpione osobowości... Nieświadomie jako jedna z nich pisze miłosne listy do profesora z uczelni. Kiedy zostaje on zadźgany, wydaje się,  że sprawa jest oczywista. Laurie po pobycie w zakładzie psychiatrycznym i terapii przyznaje się do morderstwa, która jak sądzi popełniła jedna z jej tożsamości. Morderczyni to jednak żona profesora, a samej Laurie grozi niebezpieczeństwo. Porywacz,  który ma na jej tle obsesję, osacza ją ponownie... Troszkę dziwne zakończenie książki, kiedy porywacz ginie Laurie wyjeżdża na studia z chłopakiem, ale czy to nie jest lekkomyślne? Czy dodatkowe osobowości dziewczyny odeszły naprawdę tak raptownie?

Avatar użytkownika - Aila92
Aila92
Przeczytane:2018-03-03, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2018,

Powieść, która wciągnęła mnie od pierwszych słów.

Czteroletnia Laurie zostaje uprowadzona spod swojego domu. Odnajduje się po dwóch latach, ale nic nie pamięta z okresu porwania. Teoretycznie wszystko jest w miarę w porządku, ale kiedy giną rodzice Laurie (i jej starszej siostry, Sary) koszmar powraca. Laurie robi rzeczy, których nie pamięta.

Pewnego dnia budzi się z krwią na rękach. Okazuje się, że jeden z jej wykładowców został zamordowany w swoim mieszkaniu, a wszystkie tropy wskazują właśnie na Laurie. Sara próbuje pomóc siostrze. Los stawia na jej drodze doktora Justina Donnelly, który zrobi wszystko, żeby pomóc Laurie uwolnić się od przeszłości i dowieść jej niewinności.

Sen o nożu nie jest „zwykłym” kryminałem. W tej powieści Mary Higgins Clark stawia na wątki psychologiczne, które trzymają ciągle w napięciu. To moje drugie spotkanie z tą autorką, ale wiem, że będę sięgać po więcej książek jej autorstwa.

Avatar użytkownika - katooola
katooola
Przeczytane:2015-10-05, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - dayna15
dayna15
Przeczytane:2015-05-30, Ocena: 4, Przeczytałam, z_Przeczytałam przed 2013,
Z księżycem ci do twarzy
Mary Higgins Clark0
Okładka ksiązki - Z księżycem ci do twarzy

Maggy Holloway, uzdolniona rzeźbiarka i fotografik, budzi się w trumnie. Zanim została żywcem pochowana, usiłowała rozwikłać tajemnicę morderstwa Nuali...

Dwa słodkie aniołki
Mary Higgins Clark0
Okładka ksiązki - Dwa słodkie aniołki

W dniu swoich trzecich urodzin bliźniaczki Kathy i Kelly zostają porwane. Przestępcy żądają ośmiu milionów dolarów okupu. Zarząd międzynarodowej korporacji...