Czy to prawda, że Lee Harvey Oswald, domniemany zabójca prezydenta Johna F. Kennedy'ego, był rosyjskim agentem?
Dlaczego producent muzyczny Phil Spector został uznany za winnego zabójstwa Lany Clarkson, choć wiele wskazywało, że ofiara sama targnęła się na swoje życie?
Co wspólnego z okultyzmem miała słynna ,,trójka z West Memphis"?
Czy Vincent van Gogh popełnił samobójstwo?
Na te pytania odpowiada doktor Vincent di Maio, który ma za sobą ponad 9000 autopsji. Otwierając przed nami drzwi do prosektorium, zdradza tajemnice i ciekawostki, które zainteresują każdego fana zagadek kryminalnych. Wraz z pisarzem Ronem Franscellem odkrywa wstrząsające historie zmarłych, które bez pracy patologów sądowych zostałyby pogrzebane na zawsze.
Autorzy zapraszają nas do świata koronerów, przysięgłych, świadków i sędziów. Pokazują, że wymiar sprawiedliwości czasem nie radzi sobie z najbardziej skomplikowanymi kryminalnymi przypadkami, a jasne dowody zbrodni często podlegają błędnej ocenie lub manipulacji.
Di Maio, by odkryć prawdę, pozwala po raz ostatni przemówić swoim ,,pacjentom" na stole sekcyjnym.
Czy jesteś gotów, żeby wysłuchać, co mają do powiedzenia?
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-02-08
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Tytuł oryginału: angielski
Tłumaczenie: Śmietana Rafał
Medycyna sądowa to jeden z (zaraz po patomorfologach) zagrożonych gatunków lekarzy. Mimo, że bardzo potrzebni to zaniedbani i niedocenieni. To ludzie, którzy pozwalają przemówić ofiarom w celu walki o sprawiedliwość. Książka ta wskazuje jaki obrót w sprawie potrafi dokonać lekarz sądowy wskazując na potencjalnie błache zmiany w interpretacji sekcyjnej. Ponadto reportaż jest napisany w bardzo przyjemny klarowny sposób, te 300 stron pochłania się w zatrważająco szybkim tempie. Szczerze polecam dla osób, które chcą wiedzieć jak wygląda spojrzenie na świat przedstawiciela medycyny sądowej.
Przeczytane:2024-08-24, Ocena: 3, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, 52 książki 2024,
Sorry ale oczekiwałam czegoś innego. Sądziłam, że będą opisane przypadki trudnych spraw gdzie to właśnie praca lekarza sądowego pomogła znaleźć zabójcę lub potwierdzić samobójstwo. Tylko poprzez pracę koronerów i ich uporu w poszukiwaniu odpowiedzi po raz ostatni mogą ,,przemówić" zmarli. Zdecydowanie zbyt dużą część książki poświęcono historii zatrudnienia lekarza a za mało ciekawym przypadkom, w których jego praca pomogła skazać morderców. Temat interesujący ale niewykorzystany potencjał.