"Choć człowiek dumny jest z miana sapiens, którym sam siebie obdarzył faktem jest że ludzie bardzo często postepują mniej lub bardziej nieracjonalnie".
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 1994 (data przybliżona)
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: Samoutrudnianie. Dobre i złe strony rzucania kłód pod własne nogi
Przeczytane:2019-01-09, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2019, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu - edycja 2019,
Książka naszpikowana wiedzą. Autorzy opisują mnóstwo przeprowadzonych od 1978 roku badań empirycznych, nie tylko wnioski, ale także szczegóły metodologiczne. Nie jest to lekka lektura na wieczór, ale jeśli ktoś interesuje się tematyką autoprezentacji, samooceny, bądź stricte samoutrudniania, to może z tej książki czerpać jak z najlepszego źródła.
Bolały trochę powtórzenia. Bywały akapity, w których jedno zdanie było powtórzone z 5 razy różnymi słowami. Nie wiem, może to standard w tego typu pozycjach naukowych, mi to trochę przeszkadzało. Jednak wiedza, jaką wyniosłam z tej książki jest nie do przecenienia. Po jej przeczytaniu aż miałam ochotę sama podobne badanie przeprowadzić, by jeszcze głębiej wgryźć się w temat.