Publikacja doktora Pawła Borowieckiego powstała w oparciu o rozprawę doktorską, obronioną w 2019 roku na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego w Kielcach. Jej istotą są badania przeprowadzone na grupie 100 osób z niepełnosprawnością - grupie zróżnicowanej pod względem płci, wieku, wykształcenia, stanu cywilnego, aktywności społeczno-zawodowej oraz stopnia niepełnosprawności. Celem książki jest nie tylko diagnoza zjawiska samotności wśród badanej grupy, ale i znalezienie praktycznych rozwiązań, które pozwoliłyby zmienić codzienność dorosłych osób niepełnosprawnych.
Edukacja nie ogranicza się do transmisji wiedzy, ale ukierunkowana jest na holistyczny/całościowy rozwój z uwzględnieniem aktywności własnej jednostki. Celem edukacji jest przygotowanie osoby do życia społecznego i wyposażenie w umiejętności niezbędne do radzenia sobie z trudnymi sytuacjami. Negatywne stany i trudne emocje, do których zaliczamy samotność/osamotnienie, są elementem wielowymiarowej codzienności obfitującej w czynniki ryzyka. Zadaniem edukacji jest poznanie sposobów radzenia sobie z niepowodzeniami, porażkami czy trudnymi emocjami.
Data wydania: 2021-07-28
Kategoria: Socjologia, filozofia
Przeczytane:2021-11-07,
Książka samotność osób z niepełnosprawnością ruchową w okresie dorosłości, konteksty indywidualne i społeczne wydawnictwa Borgis z roku 2021. Autorstwa Pawła Borowieckiego który na co dzień, pracuje jako pedagog specjalny w liceum. Mimo swojej niepełnosprawności ruchowej z którą zmaga od urodzenia. W roku 2019 obronił pracę doktorską której wiodącym problemem w rozprawie była samotność i dysfunkcja organizmu. Pierwszy rozdział autor poświęcił teoretycznym zagadnieniom niepełnosprawności i samotności. W drugim rozdziale natomiast został obrany cel i przedmiot. Który jest bardzo istotny podczas przeprowadzania badań metodologicznych. Także są zawarte wskaźniki zmienne i narzędzia które są niezbędne w badaniu. Natomiast ostatnim rozdziale zostały podane wyniki badań które autor przeprowadził z poszczególnymi respondentami za pomocą wywiadu odnośnie samotności i dorosłości. Bardzo ciekawe wypowiedzi zostały zarejestrowane w książce. Które ukazują jak ich życie wyglądało w okresie dzieciństwa, szkoły średniej a jak wygląda obecnie.
Autor publikacji przekazał swoim czytelnikom jak radzić sobie z samotnością w okresie s dorosłości. Dla mnie jako z osoby która od urodzenia zmaga się dziecięcym porażeniem mózgowym. Ten poradnik wniósł bardzo dużo ciekawych informacji ponieważ ta dolegliwość jest mi znana. A teraz po przeczytaniu posiadam pewną tarcze obronną. Zastosują wówczas kiedy nadejdzie taka potrzeba. Książka jest kierowana do studentów pedagogiki opiekuńczo wychowawczej i specjalniej, którzy piszą pracę dyplomową z nauk społecznych. A także wszystkim którzy doświadczają samotności w swoim życiu. Ponieważ samotność nie jest zjawiskiem, które dominuje w obrębie osób niepełnosprawnych. Ma to miejsce bardzo często u osób młodych, którym brakuje kontaktu z drugim człowiekiem. Pandemia nasiliła jeszcze to zjawisko izolacji społecznej. Publikacje powinni wziąć do ręki także seniorzy którzy często są spychani na margines życia.