Rozszerzanie ŚWIADOMOSCI staje sie modne! Zaczęło sie od badania czarnych dziur w latach 90tych i od ezoteryki a dalej zaskoczyli matematycy z matematyczną teoria "Kosmosu"((Holistyczna)). Dalej doszli astrofizycy którzy w Simensa aparatach zaczeli badac ich wlasne rozszerzanie aktywności mózgu! Doszedł i Polak - prof. badacz świadomości, który widzi możliwość porozumiewania się nie tylko z delfinami i wielorybami ale jest o "lata świetlne" dalej od polskich antropologow w całościowym "problemie" Od bakterii do czlowieka! Niedaleko od niego żyje Viola Moranska ktora opisuje "Rozszerzanie ŚWIADOMOSCI" dla każdego w jej nowej książce "Ś-WIADOMOŚĆ HARI. ETIUDA"
Wydawnictwo: selfpublishing
Data premiery : 08.09.2024r
#współpracareklamowa
#współpracabarterowa
#współpracapatronacka
"Liczyłam na niego, ale zapomniałam, że jestem ch*wa z matematyki.
Liczyć na kogoś to tak jakby samemu sobie myślami splatać sznur rozczarowania
trzeba nam pamiętać zawsze
i nie tylko od święta
liczysz licz na siebie i upadaj nawet siedem
razy lecz podnoś się osiem bądź wredna
i pamiętaj że wygrasz jeśli
pokonasz siebie
[...]
Licząc zawsze i wszędzie na siebie,
tak naprawdę zamykamy tym
względem z rozczarowania
do kogoś pretensję."
Etiuda Ś-wiadomość Hari to wyjątkowa książka, która olśni was przepięknymi grafikami oraz głębokim przemyśleniami, które skłonią czytelnika do refleksji.
Historia napisana jest prozą z elementami wiersza, swoją niezwykłością porusza głębokie myśli o życiu człowieka.
Autorka dzieli się z nami własnymi przemyśleniami, radami, a także filozofią życiową.
" Ilu nas, tyle postrzegań miłości. Zapytaj siebie: Co zrobisz, gdy to ciebie spotka ta najbardziej z niemożliwych MIŁOŚCI? Prawdopodobnie malarz ją namaluje, śpiewak wyśpiewa, pisarz napisze, muzyk skryje w nuty, a reszta ją tak po prostu skonsumuje... Czyli MIŁOŚĆ tak naprawdę jest wszędzie i we wszystkim, a to, gdzie i tak ją widzimy, zależy tylko od nas - jak to życie przeżywamy. "
Gorąco polecam wszystkim tę książkę.
Wszystkim, którzy potrzebują chwili wytchnienia oraz zanurzenia się we własnych myślach oraz refleksjach.
W tej historii odnajdzie się każdy.
Każdy zrozumie ją, na własny sposób.
Każdy wyniesie z niej inny morał.
Każdy, kto sięgnie po tę książkę, zada sobie inne pytania, odnajdzie cząstkę siebie.
Gorąco polecam.
Dziękuję autorce za zaufanie i możliwość objęcia patronatem tej wspaniałej historii.
#książkoweimpresje #ewelabook #polskiebookstagramy #bookstagrampl
Przeczytane:2024-10-22, Ocena: 6, Przeczytałem, Współpraca Recenzencka ,
Etiuda Ś - wiadomość Hari — Violetta Morańska
Dziękuję autorce za możliwość przeczytania tego egzemplarza.
Zastanawiasz się czasem nad sensem życia? Albo nad tym w co wierzysz ? Czy też nad tym co znasz, czy ma jakiś większy sens?
Jeśli odpowiedziałeś/aś twierdząco na wszystkie te pytania, to ta książka jest idealna dla Ciebie.
Każdy z nas może wynieść z tego te same, albo też inne refleksje, czasem w dużej mierze zależy to od wieku. W sumie, to ile ludzi tyle też opinii... Odniosłam wrażenie, że ta książka została stworzona przez kobietę głównie po to, aby być swoistym przekazem i to to bez większych granic, jak np stan cywilny, a więc niezależnie czy to panna, czy też mężatka.
Uważam, że również mężczyźni powinni przeczytać tę książkę. Szczególnie warto przeanalizować fragamety o cielesności. (Str. 194-195)
Podczas lektury z przemyśleń autorki możemy poczuć, poznać fragment jej duszy.
Możemy to potraktować jak rady od "starej i wiernej" przyjaciółki, mądrości babci, czy też pierwsze nauki od matki i otaczającego nas świata.
Chwilami czułam się tak jakbym czytała pamiętnik, tak intymnie. Natomiast z drugiej strony wyglądało to jakby były to słowa wypowiedziane do ludu, gdzie wódz stoi na wzgórzu, a jego głos unosi się wraz z echem...
Dostaliśmy tutaj aż 31 pięknych ilustracji, które mówią więcej niż słowa. Niektóre z nich są bardziej wymowne od innych, po prostu mają swoją moc.
Mamy też tutaj kilka słów gdzie wstawiono cenzurę.
Jak zostało to wspomniane dwa razy w treści i tak też jest - to proza z wierszem. Powiem szczerze, że spodobał mi się ten styl. Szczególnie fragment, że wie, iż miała być to proza i dodaje dodatkowo coś od siebie.
To dało trochę powodu do samoistnego uśmiechu, bo można było to analizować, ale nie było w tym aż takiej sztywności.
Od duchowości, porzez uczucia, aż do filozofii.
Moja ocena 10/10
Wybrane przeze mnie fragmenty z książki:
" Znamy powiedzenie: syty nie zrozumie głodnego, a ja pytam, czy głodny rozumie sytego? "
" Człowiek się rodzi i jest jak biała kartka. Zapis tej kartki zaczyna tworzyć jego otoczenie: dom rodzinny, szkoła, religia. System stworzony przez ludzi, niby dla współczesnego dobra... Jednak schemat zasad bywa klatką dla motyla duszy..."
" Każdy goni czas, lecz to nie tak, bo tak naprawdę to on goni nas."
" Zapraszam cię na wyspę niewidzialną jeśli nie widzisz map z serca poczuj takt nie zawsze oczy mówią prawdę oczywistą."
"Wcześniej nie zawsze oznacza akceptację później nie zawsze oznacza się spóźnię
Więcej nie oznacza wszystko a mniej nie zawsze oznacza zero "
" W życiu nie ma problemów. W życiu są tylko sytuację. Możesz z nich uczynić możliwość albo problem. "
" Musimy znaleźć sprzeczności wiary, nadziei, miłości, by móc zrozumieć spójność."