Rzeki Hadesu Marka Krajewskiego to czwarta cześć cyklu o Edwardzie Popielskim, który co i rusz musi się mierzyć z trudnymi śledztwami i morderstwami powodującymi ciarki na plecach.
Bohater we Wrocławiu roku 1946 musi się wciąż ukrywać przed agentami Urządu Bezpieczeństwa, co zmusza go do ciągłego się ukrywania. Teoretycznie jest bezpieczny, a o jego miejscu pobytu wie tylko jedna osoba. Niestety Leokadia znajduje się obecnie w więzieniu i najprawdopobniej poddawana jest właśnie bolesnym torturom.
Po drugiej wojnie światowej nic nie jest takie samo, a co za tym idzie konieczne jest dostosowanie się do zaistniałej sytuacji. W mieście dochodzi do zabójstwa małej dziewczyki, w sposób znany sprzed trzynastu lat, gdzie córka lwowskiego króla podziemia została porwana, zgwałcona oraz zamordowana.
Popieski wraz z Eberhardem Mockiem może rozwikłąć tajemnicę, choć niestety dla niego przeszłość powraca po raz kolejny i staje się jeszcze niebezpieczniejsza.
Tytułowa Rzeka Hadesu łączy zarówno Wrocław 1946, jak i znany nam już Lwów 1933. Niewyjaśnione sprawy powracają, a detektyw będzie musiał przejść prawdziwe piekło, aby ostatecznie rozwikłać tajemnicę z przeszłości.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2012-05-09
Maj 1936. W sztabie polskiego wywiadu i kontrwywiadu odkryto ślady podwójnego agenta. Każdy jego ruch to wyrok śmierci na kolejnego polskiego szpiega...
Władca liczb to szósta odsłona cyklu Marka Krajewskiego prezentującego nam historię Edwarda Popielskiego, na co dzień zajmującego się wyjątkwo groźnymi...
Przeczytane:2015-01-08, Ocena: 6, Przeczytałam, Czytam regularnie w 2015 roku, Mam,