Rumpel Chwast. Opowieść o bananach, przynależności i byciu sobą

Rumpel Chwast ma pięć krzywych zębów, trzy strąki włosów, zieloną skórę, a jego lewa stopa jest ciut większa od prawej.

Jest dziwny.

Oto najbardziej rozczulający stworek na świecie - Rumpel Chwast! Nosi skórkę od banana na głowie i nigdy nie wychodzi ze swojej kryjówki w studzience kanalizacyjnej. No, prawie nigdy...

Jego historia to poruszająca serca opowieść o inności i poczuciu odrzucenia, o przyjaźni i pokonywaniu własnych lęków. Każdy ma w sobie coś z Rumpla, coś, co trzeba mocno przytulić.

Odkryj wraz z nim (i jego wymyślonym przyjacielem zrobionym ze śmieci) radość bycia wyjątkowym i magię przynależności.

NR 1 NA LIŚCIE BESTSELLERÓW ,,NEW YORK TIMESA"

NAJLEPSZA DZIECIĘCA KSIĄŻKA ROKU WEDŁUG ,,FORBESA"

Informacje dodatkowe o Rumpel Chwast. Opowieść o bananach, przynależności i byciu sobą:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-08-14

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Rumpel Chwast. Opowieść o bananach, przynależności i byciu sobą

Rumpel Chwast. Opowieść o bananach, przynależności i byciu sobą - opinie o książce

Avatar użytkownika - anatomiaemocji
anatomiaemocji
Przeczytane:2025-02-16,

Wydawało mu się, że był dziwny.

Że ludzie będą się go bali.

Wychodził tylko raz w roku na pochód piżamowy, bo nie czuł się wtedy, tak jak codzień.

Miał dziwne poczucie bycia DZIWNYM.

Ale czy słusznie?

Czy wszyscy inni są idealni?

Skąd ten brak akceptacji u siebie?

Zapraszam na niecodzienne przygody przyjemniaczka Rumpla Chwasta, który ma zaniżoną samoocenę. Jest samotnikiem, którego ciągnie do ludzi. Ale zostaje mu tylko patrzenie.

Ale są czasem takie wydarzenia, które wywracają świat do góry nogami.

I jedna śmieciara odmieni życie dziwnie czującego się Rumpla 🍌

Rumpel Chwast to opowieść o bananach, przynależności i byciu sobą.

To historia o pokonywaniu własnych lęków I akceptacji swojej osoby. To, że jesteśmy inni, nie znaczy, że jesteśmy gorsi.

Avatar użytkownika - malipasjonaci
malipasjonaci
Przeczytane:2025-01-23, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,

Krzywe zęby, 3 cienkie włosy, zielona skóra i nierówne stopy, to Rumpel Chwast, potworek mieszkający w studzience kanalizacyjnej, z dala od ludzkiego wzroku.

Rumpel był przekonany, że z uwagi na swój wygląd nie powinien się pokazywać ludziom, którzy są idealni - mają równe zęby i bujną czuprynę. Odwagi dodawała mu skórka od banana, która służąc jako kamuflaż pozwalała Rumplowi wychylić się że studzienki i podziwiać świat.
Był jednak w roku jeden wyjątkowy dzień, chucznie obchodzony przez ludzi, był to dzień, w którym Rumpel wychodził ze swojej kryjówki, ponieważ nikt wtedy nie zwracał na niego uwagi. Gdy nastał ten długo wyczekiwany dzień okazało się, że jego kamuflaż, skórka od banana zniknęła. Wtedy jednak stało się coś zaskakującego...

To niezwykła książka o tolerancji, akceptacji i przynależności w świecie, gdzie dla każdego znajdzie się miejsce! Ta koślawa bajka, z koślawymi ilustracjami i czcionką doskonale współgra z koślawą postacią Rumpla i jednoczesnie uświadamia, że nikt z nas nie jest idealny. Różnimy się od siebie na milion sposobów, każdy ma swoje dziwactwa i przywary, a przy tym jest w tym wszystkim wyjątkowy i niepowtarzalny.

Rumpel w swojej prostocie trafia w samo sedno, przypomina, że że nikt nie powinien się kierować jakimś określonym kanonem piękna, który zmienia się z pokolenia na pokolenie.

Avatar użytkownika - literacki_rajowiec
literacki_rajowiec
Przeczytane:2024-09-01,

BESTSELLER NEW YORK TIMESA od @znakemotikon to prawdziwa uczta dla zmysłów. Przedstawiam Was Rumpla Chwasta - bohatera zabawnej opowieści "Rumpel Chwast. Opowieść o bananach, przynależności i byciu sobą", Matthew Gray Gubler. Czy Wy też macie czasem poczucie, że jesteście dziwni i nie pasujecie do tego świata, bo... Właśnie. Bo co? Bo jesteście inni. Czy to co siedzi w naszej głowie, zdanie o nas samych, przekłada się na to, co myślą o nas inni? A może wcale nie jesteśmy inni tylko oryginalni i wyjątkowi, bo posiadamy cechy, których innym brakuje? Na powyższe pytania znajdziecie odpowiedzi w tej wspaniałej książce, która okazała się być mieszanką różnych elementów naszego postrzegania siebie, drugiej osoby i świata 💚 W humorystyczny i ciekawy sposób przedstawione tu zostały losy zielonego stworka, który ma krzywe zęby, cienkie włosy i zieloną skórę. Mieszka w rurze kanalizacyjnej, ukrywa się pod skórką od banana i jedyne czego pragnie... To... Właśnie... Czego on pragnie?... Być niezauważonym, bo jest inny. Paradoks... Ale wynika z oczywistej kwestii - braku pewności siebie. Jak się kończy ta prześmieszna historia z morałem w tle? Czy Rumpel pokaże swoje prawdziwe oblicze i wyjdzie z cienia swoich lęków? Czy się odważy? Dowiedzcie się sami.

Virion. Legenda Miecza. Ona
Andrzej Ziemiański ;