Ruletka nawyków. Jak przechytrzyć swój mózg?

Dlaczego mamy za dużo przyjaciół na Facebooku? Czy w sprzyjających okolicznościach każdy może stać się mordercą? Jak przestać gubić klucze, telefony i parasolki? Czemu tak trudno zatrzeć pierwsze wrażenie? Jakie jest ulubione badanie stosowane przez psychologów?

Niezależnie od tego, czy przymierzasz się do zakupu nowego auta, czy decydujesz, na kogo zagłosujesz w wyborach, wydaje ci się, że jesteś istotą rozumną, której każdy wybór jest efektem świadomego osądu. Ale prawda jest inna: wcale nie jesteś taki mądry. Rządzą tobą złe nawyki i okłamujesz się tak samo jak wszyscy inni. Argumenty, które przywołujemy dla usprawiedliwienia naszych działań, często nie są prawdziwe. Zwodzimy samych siebie, by poradzić sobie z brutalną rzeczywistością. Jesteśmy sterowani przez podświadomość. Dorabiamy ideologię do z góry przyjętych założeń. Przypadkowym zdarzeniom przypisujemy niewłaściwe znaczenia. Formułując opinie, polegamy na emocjach.

David McRaney pokazuje, jak dzięki psychosztuczkom wyzwolić się ze złych nawyków oraz lepiej rozumieć siebie i innych. To obowiązkowa lektura dla każdego, kto chce się dowiedzieć, dlaczego wciąż popełniamy głupstwa.

Informacje dodatkowe o Ruletka nawyków. Jak przechytrzyć swój mózg?:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2013-07-16
Kategoria: Psychologia
ISBN: 978-83-7705-305-8

Kup książkę Ruletka nawyków. Jak przechytrzyć swój mózg?

Ruletka nawyków. Jak przechytrzyć swój mózg? - opinie o książce

Nawyki myślenia
David McRaney 0
Okładka ksiązki - Nawyki myślenia

CO SPRAWIA, ŻE ROZSĄDNI I INTELIGENTNI LUDZIE WIERZĄ, IŻ ZIEMIA JEST PŁASKA? I DLACZEGO NIEKTÓRZY NIGDY NIE ZMIENIAJĄ SWOICH PRZEKONAŃ? Oto fascynujący...