Rozumanse: Eseje i rozmowy o okulturze

Rozumanse – romanse z rozumem, rozbudzające w nim żar poznania tego, co skryte i ukrywane, rozpalające w nim prometejski ogień namiętności do wiedzy zakazanej, podziemnych nurtów kultury i zapomnianych skarbów ducha ludzkiego - to zbiór fascynujących esejów Carla Abrahamssona. Ów szwedzki badacz osobliwości, wnikliwy kolekcjoner kuriozów i dziwactw, od wielu lat w sposób aktywny współtworzy okulturę, czyli tę tradycję społeczno-kulturową, która przy pomocy transgresyjnych strategii magicznych i artystycznych stara się pokonywać automatyzm życia ludzkiego i uwalniać z niego ukryty potencjał. Nic więc dziwnego, że Rozumanse to przede wszystkim rezonanse z tymi, często mało znanymi magami-artystami, którzy nie bali się żyć i tworzyć często wbrew swemu najbliższemu otoczeniu, dochodząc do kresu swych możliwości, by ujrzeć to, co znajduje się „poza” potokiem codziennego doświadczenia.

Znajdziemy w esejach Abrahamssona intrygujące opowieści o Rosaleen Norton, Ernście Jüngerze, Yukio Mishimie, Antonie Szandorze LaVeyu – artystach outsiderach, magach kultury, herosach niepodległego ducha. A także rozmowy z Kennethem Angerem i Conradem Rooksem – pionierami kina eksperymentalnego. Rozważania na temat thelemy, systemu magiczno-religijnego Aleistera Crowleya i jej świętej Księgi Prawa oraz fenomenu Świątyni Młodzieży Psychicznej sąsiadują tu z przemyśleniami na temat roli sztuki w przemianach jednostek i gatunku ludzkiego. Wszystkiemu towarzyszy refleksja nad możliwościami i technikami rozwoju ludzkiego potencjału.

Informacje dodatkowe o Rozumanse: Eseje i rozmowy o okulturze:

Wydawnictwo: Okultura
Data wydania: 2016-05-20
Kategoria: Publicystyka
Tytuł oryginału: Reasonances
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Dariusz Misiuna, Maciej Lorenc, Katarzyna Drenda, Paweł Frelik, Helena Malewska

Tagi: bóg

Kup książkę Rozumanse: Eseje i rozmowy o okulturze

Bezpiecznej jazdy, matko
Carl Abrahamsson0
Okładka ksiązki - Bezpiecznej jazdy, matko

"Bezpiecznej jazdy, matko" to opowieść o spotkaniu po latach między Mary, 60-letnią byłą hippiską, dzieckiem kontrkultury lat 60., i jej synem Victorem...