Rozewrzeć światłem

Bohater powieści Krzysztof Różnicki, podąża wrocławskim szlakiem tajemniczego Zakonu Nolariuszy w poszukiwaniu ich największego skarbu – diamentu zwanego Piaskiem Gangesu. Klejnot przywieziony z Indii miał zostać ukryty właśnie we Wrocławiu.

Wrocław w powieści Rafała Tumskiego jest chwilami niczym piekło z „Boskiej komedii‟ Dantego. Autor łącząc umiejętnie gatunki prozy sensacyjnej z elementami magicznymi, zbudował miejską baśń mocno osadzoną we współczesnych realiach. Wrocławska włóczęga Różnickiego nie jest wyłącznie fantasmagorią – to także celna satyra rodzimej rzeczywistości.

Książkę można traktować jako intrygujący przewodnik po Wrocławiu. Autor budując fabułę spogląda na miasto reporterskim okiem oddając koloryt podmiejskich dzielnic. Wrażenie na czytelniku może wywołać pieczołowicie sportretowane byłe wysypisko śmieci na Maślicach. „Rozewrzeć światłem‟ to wciągająca powieść drogi, nie tylko po meandrach Wrocławia, ale i do własnego wnętrza.

Informacje dodatkowe o Rozewrzeć światłem:

Wydawnictwo: Cztery Strony
Data wydania: 2017-12-21
ISBN: 978-83-65137-22-7

Kup książkę Rozewrzeć światłem

Rozewrzeć światłem - opinie o książce

Zdoła. Powieść do bakania
Rafał Tumski0
Okładka ksiązki - Zdoła. Powieść do bakania

„Zdoła” opowiada przygody Patryka wplątanego w wir apokaliptycznej wojny. Zaczyna się niewinnie, od nowych znajomości na wrocławskim Biskupinie...