Co wielcy myśliciele mówili o miłości, przyjaźni i szczęściu?
Czym dla nich była nadzieja?
Jak radzili sobie z bólem, cierpieniem i stratą?
Poznaj świat oczami filozofów. Daj się im poprowadzić!
Książka zawiera krótkie teksty najważniejszych filozofów na każdy dzień roku dotyczące najistotniejszych aspektów ludzkiego życia, podzielona na cztery części - zgodnie z porami roku.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-11-09
Kategoria: Socjologia, filozofia
Skoro cały świat dookoła tak pędzi, to może warto samemu na chwilę się zatrzymać i zastanowić, po prostu przez moment pomyśleć? Jak rozumiesz słowa, które zostały dzisiaj dla ciebie wybrane?
Filozofia bywa bardzo trudna i zawiła, nieraz czytając jakiś dłuższy filozoficzny tekst można się w nim zagubić. "Rok z filozofami" pomaga czytelnikowi tego zagubienia uniknąć, częstując nas tylko wybranymi fragmentami, po jednym każdego dnia. Czasem to będzie krótkie zdanie, czasem cała strona, są tutaj i znani klasycy, i całkowicie nieznane dla laika nazwiska.
Jak twierdzą autorki wyboru, ta książka powstała byśmy mogli poświęcić codziennie 5 minut dla duszy. W minutę przeczytany wybrany tekst, a kolejne cztery możemy przeznaczyć na jego interpretację. Cytaty są ułożone tematycznie i pasują do aktualnie przeżywanych pór roku.
Książka jest bardzo ładnie wydana, w twardej oprawie, każdą stronę z tekstem ozdabiają też namalowane liście. Według mnie nada się idealnie na uniwersalny prezent dla każdego. Można ją czytać codziennie albo tylko co jakiś czas do niej wracać, także przyda się na lata.
Bardzo się ucieszyłam na myśl, że mogę przeczytać książkę należącej do gatunku literackiego przewodniki pt.'' Rok z filozofami'' wybranych i opracowanych przez Panie Kingę Janas, Katarzynę Węglarczyk.
Nie kryłam mocnego zdziwienia, że większość z zamieszczonych w tej książce tekstów autorów są mi w ogóle nieznane.
Przeważnie jest tak, że autorzy mniej znani, jak i ci, którzy są, bardziej znani chcą nas pozytywnie zaskoczyć tym, że dzięki twórczym przemyśleniom możemy ich poznać od strony tematyki, która jest nam osobiście bliska, ale z czasem bywa i skrywa tajemniczość i obcość.
Realia najczęściej pokrywają się z naszymi przemyśleniami, refleksjami, co my tak naprawdę czujemy, je czytając, co mieli, na myśli opisując, jak oni postrzegają z ich perspektywy dane zagadnienie mogące wnieść coś nowego do ich życia bądź nie, czego doświadczyli, co sprawiało im najwięcej trudności podczas dzielenia się osobistymi uwagami, ile czasu poświęcili na to, aby mogli sami móc w stanie zrozumieć sens rozumienia i odkrywania myśli nowych twórczych idei świata, który stawia wiele przed nimi walk i wyzwań stanowiącymi nieotwarte do tej pory kluczy i drzwi do źródeł wiedzy, którą podzielili, się nie wiedząc o tym, czy ona się komuś przyda w życiu do podejmowania z czasem niełatwych decyzji w zależności od doświadczanych działań na szybko i przyjmując na siebie ogromną odpowiedzialność będącą najlepszym sprawdzianem z życia.
Jest to piękne uczucie wczytywanie w czyjeś myśli.
Uważam, że może być to z czasem jedna udzielona cenna porada, kiedy na wiele nurtujących nas pytań nie znamy od razu odpowiedzi. Musimy wówczas myśleć bardzo długo nad tą właściwą odpowiedzią i intensywnie, aby miała ona sens i wyznaczony przez nas cel, o ile chcemy, aby on był i nam towarzyszył w drodze do uzyskania lepszych rezultatów powierzonej naszej życiowej misji.
Warto, zanim przystąpimy do przeczytania tego książkowego przewodnika zaznajomić się ze słowami autorek ujętych we wstępie.
Książka ta składa się z czterech części podzielonych na pory roku.
Zamieszczona w książce została, piękna twarda oprawa nawiązująca do nadanego trafnie jej tytułu.
Można powracać do niej w chwilach nostalgii, gdy dopadnie nas w ciągu roku, gdyż opisywane w niej zagadnienia nic a nic nie tracą na wartości we współczesnym zabieganym świecie i pogonią za tym, co jest mniej istotne.
Polecam przeczytać tę książkę.
Czy prowadziliście kiedyś zeszyt ze Złotymi Myślami lub Pamiętnik, który przekazywało się kolejnym osobom, by wpisały do niego na pamiątkę jakiś wiersz, cytat, sentencję, aforyzm? Ja miałam kilka i wciąż przechowuję je w szufladzie. Do dziś zapisuję również cytaty, które niosą w sobie życiową mądrość, a wracanie do nich w różnych momentach życia pobudza do refleksji, daje nadzieję, przynosi ukojenie, sprawia, że wracają wspomnienia, czy też stają się tematem do ciekawej dyskusji z partnerem, albo znajomymi. A może uważacie, że zapisywanie i czytanie filozoficznych tekstów jest nudne i kompletnie nie dla was? Jeśli jest właśnie tak, to Was szczególnie chciałabym zachęcić do poznania książki "Rok z filozofami" Kingi Janas i Katarzyny Węglarczyk, pięknie wydanej przez Wydawnictwo Znak.
Autorki zapraszają nas - czytelników do wschłuchania się w rytm natury, skupiając uwagę na tematach i doświadczeniach przynależnych danej porze roku:
zimą do refleksji nad naturą życia, nad tym, co w nim najważniejsze, jego celu, jaki kompas życiowy warto przyjąć, mądrością, osiągnięciu pogody i spokoju ducha. Wiosna prowokuje do zastanowienia się nad młodością, witalnością, radością, nadzieją, wartościami estetycznymi, nad naturą przyjemności i piękna oraz pytaniami dotyczącymi wolności. Lato to czas pielęgnowania relacji międzyludzkich, przyjaźni, miłości, stawia pytania czym jest szczęście? W końcu jesienią spoglądamy na wiedzę, kruchość otaczającego nas świata, jego zmienność, temat przemijania, tęsknoty oraz naturalnie pytań o śmierć.
Porównując ją do czegoś, powiedziałabym, iż ta książka jest jak tabletka na ból gardła. Dzięki 365 krótkim tekstom, pozwala wyleczyć się z marazmu codziennego życia, wyjść mu naprzeciw, spoglądając nań oczami filozofów - od starożytnych klasyków, takich, jak Arystoteles, Platon, Seneka, św. Tomasz z Akwinu do myślicieli żyjących wśród nas. Tylko żeby ta terapia zadziałała nie możemy jej połykać, a powoli ssać i stosować tylko w zaleconej dawce, w tym wypadku z uwagą, w skupieniu, odcinając się od wszelkich rozpraszaczy uwagi, oddając się rozmyślaniom nad tekstem przeznaczonym na dany dzień. Uwieżcie, że czytając ją jednym tchem nie ma szans na skupienie się nad ich treścią, zastanowić się nad ich sensem i przesłaniem, a czy nie jest tak, że czasem wystarczy jedno zasłyszane z uwagą zdanie, żeby zobaczyć świat w innych kolorach?
Ten zbiór dłuższych i krótszych złotych myśli może być świetnym prezntem nie tylko pod choinkę, ponieważ w tej krótkiej formie i filozoficznej refleksji jest coś niesamowitego, co udało się ująć tym wielkim myślicielom. Coś, co warto poznać i postarać się zrozumieć. Coś, dla czego warto zacząć przygodę z filozofią. Może być też pomocą dla studentów i maturzystów.
Intrygujący tytuł, ale czy do dla mnie, pomyślałam w pierwszej chwili. Czy nie będzie mnie nudzić lub zbyt oczywiste przesłanie nieść? Bardzo chętnie sprawdziłam, co skrywa to przepiękna okładka.
Zanim zagłębię się co w środku, to musicie wybaczyć mi zachwyt nad okładką. Twarda oprawa, urokliwe pejzaże pór roku, a kolory, jakże żywe. Wpatrywałam się w nią kilka minut, nie mogąc oderwać oczu. To chyba najładniejsza okładka w mojej biblioteczce.
Skoro już wiecie, jak jest cudnie na zewnątrz, to może kilka słów o tym, co znajdziemy w środku. Kinga Janas i Katarzyna Węglarczyk zawarły w tej sporej księdze, liczne zdania, które skłonią do refleksji. Mamy okazje zboczyć świat oczami filozofów i uszczknąć każdego dnia coś dla siebie.
Doskonała propozycja od realizatorek tego ciekawego projektu, by codziennie spędzać pięć minut, czytając mądrości filozoficzne na przypisany dzień. Przez minutę przy porannej herbacie, czy kawie, a resztę czasu rozmyślamy. Otwieramy księgę, wyszukujmy odpowiednią datę i z przyjemnością zanurzamy się w lekturze, inna mądrość na każdy dzień roku. Wolno, w ciszy i skupieniu, delektując się każdym wersem. Dzień zaczyna się pięknie, refleksyjnie, a my niepostrzeżenie gotowi do zmagań z trudami dnia codziennego. Autorami tych cytatów są myśliciele, intelektualiści: Sokrates, Seneka, Augustyn, Schopenhauer, Albert Camus, Simon Weil, Dietrich Bonhoeffer, Ksiądz Tischner.
Tylko kilka minuty albo aż tyle, by poświęcić je sobie, dla duszy, własnej wrażliwości. Nie poczułam ani grama nudy, przechodząc od strony do strony, by łapczywie chłonąć każdą myśl, filozoficzną dywagację, która nic nie karze, nie zmusza, ale skłania do zastanawiania się, przystanięcia w zabieganym świcie.
To przewodnik na każdy dzień, gdzie wielu myślicieli przekazuje nam słowa o miłości, przyjaźni, szczęściu oraz osobiste poglądy, pochylają się nad cierpieniem, bólem, startą i nadzieją. Książka podzielona jest na cztery części, a każda z nich odpowiada za jedną porę roku. Pojawiające się myśli dotyczą najważniejszych aspektów ludzkiego życia: zimą, nad naturą życia, wiosną, nad młodością i witalnością, lato to pora dojrzałości i spełnienia, a jesień odpowiada za zmienność, przemijanie i tęsknotę.
Książka jest doskonałą propozycją na prezent, przepiękna oprawa, a w środku białe karty z grafiką liści i sentencjami na każdy dzień roku. Te spisane myśli, dla każdego będą znaczyły coś innego i o to właśnie chodzi, by kontemplować przy ich czytaniu, by według siebie je interpretować i niezależnie od wieku, czerpać z nich to, co najlepsze. Nikomu nie oddam tej książki, chociaż taki pierwotnie był plan, ten prezent niech będzie dla mnie. Z przyjemnością do porannej kawy, odnajdę właściwy dzień i zanurzę się w czeluściach filozoficznego rozważania. Te kilka minut dla siebie przyjmę z radością, a tajemniczy uśmiech, pozostanie zapewne na cały dzień.
Drugi tom przygód Kajtka i Koka, zawierający opowieści: Na tropach pitekantropa, W krainie baśni i Wśród piratów. Klasyka polskiego komiksu sensacyjnego...
Przeczytane:2022-12-20, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022, 26 książek 2022, 12 książek 2022, Psychologiczne, Mam, Recenzenckie,
FILOZOFIA DLA KAŻDEGO
Dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak moja biblioteczka wzbogaciła się o bardzo wartościową i intrygującą pozycję zatytułowaną "Rok z filozofami". Książka wydana w listopadzie tego roku to wspaniała propozycja polecająca się na prezent nawet dla najbardziej wymagających czytelników. Piękna szata graficzna, solidna, twarda okładka i wpisy udekorowane liściastymi gałązkami... jednym słowem, elegancki zbiorek, który pięknie prezentuje się na półce każdej biblioteczki. Pora zatem zajrzeć do wnętrza...
Kinga Janas i Katarzyna Weglarczyk zebrały interesujące myśli filozoficzne, które mogą stanowić wspaniałą inspirację dla każdego z nas. Fragmenty zostały zaczerpnięte z przeróżnych, mniej lub bardziej znanych dzieł filozofów takich jak: Epikur, Sokrates, Platon, Seneka, Marek Aureliusz, św. Tomasz z Akwinu, cxy św. Augustyn. Są też rozważania Nietzsche, Schopenhauera, Kanta oraz niektórych znanych i lubianych autorów takich jak Albert Camus, Tolkien, Jean d'Ormesson, ks.Tischner oraz kilku innych.
Zbiorek podzielony jest na cztery części odpowiadające kolejnym porom roku. Do każdej części zostały dopasowane odpowiednie tematy. Zima to zaproszenie do refleksji nad życiem, naturą i mądrością. Wiosną skupiamy się na młodości, radości i siłach witalnych oraz szeroko pojętym pięknie. Lato jest porą dojrzałości i spełnienia, a więc ma nas ukierunkować na poszukiwanie swojego miejsca na ziemi oraz naszej pozycji w relacjach międzyludzkich. Zastanawiamy się nad istotą dobra i szczęścia. Jesień natomiast budzi refleksje na temat zmienności i przemijania, śmierci oraz tęsknoty. Tak więc zaczynamy od 22 grudnia, kiedy w kalendarzu zaczyna gościć zima, potem przechodzimy kolejno przez wiosnę, lato i jesień, aby zakończyć rozważania na dniu 21 grudnia. Każdy dzień opatrzony jest jedną wybraną myślą, sentencją lub szerszym fragmentem zaczerpniętym z konkretnego dzieła. Niektóre z nich z powodzeniem można wykorzystać na przykład na kartki okolicznościowe, do dziennika, czy notatnia, ale zazwyczaj mają one znacznie szerszy kontekst wymagający głębszego zastanowienia.
W ramach jednej pory roku myśli zostały ułożone w sposób chronologiczny rozpoczynając od starożytnych klasyków, a kończąc na współczesnych myślicielach. Mamy okazję bliżej poznać każdego z filozofów, a nawet zaprzyjaźnić się z nimi. Być może jakaś postać zafascynuje nas na tyle, że będziemy chcieli poznać ją lepiej, dowiedzieć się więcej.
"Rok z filozofami" to książka, której nie czyta się "od deski do deski" za tzw. jednym posiedzeniem. To zbiorek, którym powinno się delektować, gdyż każdy przeczytany fragment skłania do refleksji, a nawet kontemplacji. Moim zdaniem warto zatrzymać się na chwilę w pędzie codzienności i zajrzeć, co ma nam do powiedzenia Platon, Kant czy na przykład Pascal. Spotkanie z filozofami na pewno będzie wspaniałą przygodą dla wielu z nas. Poszerzy horyzonty, skłoni do przemyśleń i pozwoli uporządkować swoje życie.
"Kto zatem twierdzi, że pora filozofowania jeszcze dla niego nie nadeszła, albo że już minęła, podobny jest do tego, kto twierdzi, że pora do szczęścia jeszcze nie nadeszła albo że już przeminęła."
Jak widać "Rok z filozofami" to książka dla każdego i każdej z nas!