TAKIEJ KSIĄŻKI ISABEL ALLENDE NIGDY DOTĄD NIE NAPISAŁA!
Kolejna pozycja w dorobku autorki, której książki sprzedały się dotychczas w nakładzie 57 milionów egzemplarzy i zostały przetłumaczone na
37 języków.
Dorosły mężczyzna i piątka nastolatków mieszkających w różnych częściach świata grają w sieci w grę fabularną "Ripper":
poszukują seryjnego mordercy, tytułowego Kuby Rozpruwacza. Pod wpływem przepowiedni astrologicznej zaczynają się interesować morderstwami popełnianymi w San Francisco.
Stopniowo przekształcają niewinną grę w prawdziwe, wielowątkowe śledztwo, równoległe do dochodzenia pro-wadzonego przez policję. Kiedy w tajemniczych okolicznościach znika matka jednej z uczestniczek "Rippera", inte- lektualna zagadka nabiera zupełnie innego charakteru. Szóstka graczy i ich przyjaciele rozpoczynają dramatyczny wyścig z czasem, by wyprzedzić zabójcę.
Isabel Allende (ur. 1942 w Chile), bratanica prezydenta Salvadora Allende, pisarka i dziennikarka. Należy do naj-poczytniejszych autorek z kręgu literatury iberoamerykań-skiej. W wydawnictwie MUZA ukazały się
dotychczas: Miłość i cienie, Ewa Luna, Opowieści Ewy Luny, Afrodyta, Dom duchów, Córka fortuny, Portret w sepii, Inés, pani mej duszy, Podmorska wyspa, Suma naszych dni, Dziennik Mai, Niezgłębiony zamysł, Paula, Zorro. Narodziny legendy oraz powieści dla młodzieży: Miasto Bestii, Królestwo Złotego Smoka, Las Pigmejów.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2014-10-08
Tytuł oryginału: Ripper
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Joanna i Grzegorz Ostrowski
Ilustracje:Paweł Panczakiewicz
"Ripper Gra o życie" to powieść autorstwa Isabel Allende, znanej głównie z powieści obyczajowych takich jak: "Miłość i cienie", "Ewa Luna", "Opowieści Ewy Luny" i wielu innych.
Amanda razem z dziadkiem i kilkoma osobami uczestniczy w grze fabularnej ( Ripper ), w której poszukują seryjnego mordercy. Gdy kilka osób zostaje zamordowanych w niewyjaśniony sposób gra staje się coraz bardziej zacięta i niebezpieczna. Amanda oraz pozostali uczestnicy gry śledzą pilnie każdy ruch zabójcy i analizują jego działania. Niebawem znika w tajemniczych okolicznościach matka Amandy. Przed dziewczyną czeka niemałe zadanie i wyzwanie... Jak zakończy się poszukiwanie kobiety? Kim okaże się seryjny morderca?
Sama fabuła powieści wydaje się być interesująca i przyciągająca. Ponadto łączą się w niej elementy dobrego kryminału i dobrej powieści obyczajowej. Osoby uczestniczące w niebezpiecznej skomplikowanej grze starają się odkryć tożsamość mordercy i motywy jego działania. Jednakże akcja powieści rozwija się bardzo powoli i stanowi tło dla wydarzeń. Więcej uwagi poświęcono samym bohaterom oraz ich relacjom.
To co przemawia na korzyść powieści to jasny i przejrzysty język, dzięki czemu czyta się ją dobrze. Oprócz tego są dobrze rozbudowane opisy postaci, ich charakter oraz ich działania co nadaje powieści więcej głębi ( szczególnie opisy kilku osób oraz mordercy ).
Natomiast na niekorzyść tej książki przemawia brak dobrze rozwiniętej akcji przez co powieść wydaje się mniej interesująca. Powieść skupia się bardziej na zachowaniu bohaterów niż na samych wydarzeniach.
Uważam, że jest to dobra pozycja. Mimo iż nie jest to typowy kryminał to można w pewien sposób odczuć klimat tej powieści. Zagadkowe morderstwa popełnione przez nieznanego oprawcę opisane są w sposób interesujący i pogłębiony.
Cała opinia na stronie: https://moichksiazekswiat.pl/ripper
Autobiograficzna książka bestsellerowej chilijskiej pisarki w formie listu do zmarłej córki Pauli, w którym matka opowiada jej, "co...
Najnowsza powieść chilijskiej pisarki, autorki takich bestsellerów jak Dom duchów, Portret w sepii, Córka fortuny, Opowieści Ewy Luny, Inés, pani mej duszy...
Mówiłam ci o matce. Powiedzieli, że była paranoiczką, że cierpiała na manię prześladowczą, dlatego trzymała mnie w zamknięciu i ciągle uciekała. To nieprawda. Mama miała swoje powody, żeby robić to, co robiła. Uwielbiałam te podróże; stacje benzynowe, miejsca, gdzie zatrzymywałyśmy się, żeby coś zjeść, wiecznie autostrady, różne krajobrazy. Czasami spałyśmy w motelach, kiedy indziej pod gołym niebem. Prawdziwa wolność!