Reakcja. Niewypowiedziana wojna przeciwko kobietom

Klasyka amerykańskiego feminizmu, druga książka w serii Biblioteka Kongresu Kobiet.

Autorka opisuje z pasją i naukową precyzją jak twórcy kultury popularnej wypaczają feministyczne ideały w celach czysto komercyjnych, krzywdząc jednocześnie kobiety. Feministyczna idea niezależności finansowej zostaje cynicznie przekuta w konsumenckie prawo do kupowania; a emancypacyjne dążenie do samospełnienia zostaje zniekształcone w slogan o potrzebie samodoskonalenia.

Reakcja to klasyka feminizmu, dzwonek na pobudkę dla każdego pokolenia kobiet, przypominający nam o niebezpieczeństwach, których groźba jest wciąż aktualna.

Susan Faludi - amerykańska dziennikarka, feministka, laureatka Nagrody Pulitzera.

Informacje dodatkowe o Reakcja. Niewypowiedziana wojna przeciwko kobietom:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2013-06-19
Kategoria: Socjologia, filozofia

Kup książkę Reakcja. Niewypowiedziana wojna przeciwko kobietom

Reakcja. Niewypowiedziana wojna przeciwko kobietom - opinie o książce

Avatar użytkownika - nunachopin
nunachopin
Przeczytane:2013-08-26, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2013, Z pomyślunkiem,
Ciekawa, ważna, prawdziwa. Autorka postanowiła sprawdzić pewne informacje o antykobiecym wydźwięku, które w USA lat osiemdziesiątych zdawały się dominować w świecie mediów i showbiznesu. Dotarłą do wielu badań, opinii, wydarzeń i wszystko to opisała. Nie w każdej opinii z autorką się zgadzam, w kilku (niewielu) przypadkach dopuściła się, moim zdaniem, błędnej interpretacji książek i wypowiedzi. Niemniej jednak jest to dzieło przemyślane i świetnie udokumentowane. Zjawisko "reakcji" opisywane przez nią pozostaje faktem -- nieuświadomionym, wyczuwalnym mimochodem i zbywanym przez przyzwyczajenia ogółu. Istnieje właściwie wszędzie, choć z różnym natężeniem. Książka wiele wyjaśnia, wiele uzmysławia, zmusza do myślenia -- nie tylko nad zagadnieniami dyskryminacji, ale też nad łatwością manipulowania informacją.
W ciemni
Susan Faludi0
Okładka ksiązki - W ciemni

Co dzieje się, kiedy przeszłość nieoczekiwanie przypomina o sobie w mailu od ojca, z którym nie rozmawiało się od prawie 30 lat? ,,Mam dla ciebie...