Q. Teoria spiskowa, która zmieniła świat

,,Mam nadzieję, że każdy przeczyta tę książkę. Jest to rzecz, którą wszyscy powinniśmy zrozumieć". -Erin Burnett, CNN ,,Doskonały przewodnik w podróży po czeluściach króliczej nory, jaką jest QAnon. Na końcu widać nawet tlące się światełko". -Cullen Hoback, reżyser serialu dokumentalnego Q:Nadchodzi burza

Jego przesłanie może się wydawać niedorzeczne, jednak dla dziesiątek tysięcy ludzi jest wyjaśnieniem wszystkiego. Czym jest QAnon, skąd się wziął?

5 października 2017 roku prezydent Trump w towarzystwie oficjeli wojskowych zebranych w sali bankietowej Białego Domu poczynił dwuznaczną uwagę. Stwierdził, że czuć w powietrzu ,,ciszę przed burzą", po czym odmówił rozwinięcia swojej myśli. Krótko potem słowa prezydenta zaczął objaśniać tajemniczy, przedstawiający się jako Q Clearance Patriot i twierdzący, że jest członkiem wojskowych służb wywiadowczych, użytkownik owianego złą sławą forum dyskusyjnego 4chan.

Nie minęło dużo czasu, a niestworzona historia Q osiągnęła poziom złowieszczych intryg.Czy którekolwiek z przewidywań Q się spełniły? Nie. Czy powstrzymało to ludzi przed propagowaniem spiskowej mitologii w coraz szerszych kręgach? Ani trochę.

Dlaczego? Kim byli ci pochłonięci bez reszty słuchacze? Dlaczego QAnon przyciąga coraz więcej osób?

Mike Rothschild, dziennikarz specjalizujący się w teoriach spiskowych, przez kilka lat gromadził historie takich ludzi. Po odbyciu licznych rozmów z wyznawcami QAnonu, apostatami i jego ofiarami, a także psychologami, socjologami i naukowcami, dysponuje wnikliwą wiedzą, która pozwala mu wyjaśnić fenomen ruchu i jego atrakcyjności dla swoich zwolenników. W swojej książce Q. Teoria spiskowa, która zmieniła świat przedstawia pełen obraz sytuacji: od teorii spiskowych, na których gruncie wyrósł QAnon, oraz podchwycenie jego przesłania przez Donalda Trumpa i skrajnie prawicowe media, przez rodzinne tragedie, gdy bliskie osoby uzależniają się od przybierającej na brutalności retoryki Q, po szturm na amerykański Kapitol.

Jego żarliwy reportaż daje jasno do zrozumienia, że najwyższa pora dociec, czym tak naprawdę jest QAnon, ponieważ QAnon ze swoją bezlitośnie ciemną teorią wszystkiego nie powiedział jeszcze ostatniego słowa.

Informacje dodatkowe o Q. Teoria spiskowa, która zmieniła świat:

Q. Teoria spiskowa, która zmieniła świat - opinie o książce

Avatar użytkownika - niezdarusia
niezdarusia
Przeczytane:2024-10-23, Ocena: 4, Przeczytałam,

"Q. Teoria spiskowa, która zmieniła świat" to bardzo ciekawy reportaż opowiadający o "QAnonie". Pewnie część z Was, podobnie jak ja zanim sięgnęłam po ten tytuł, nie wie czym jest ten ruch. Ale na pewno każdy z Was słyszał o szturmie na amerykański Kapitol kilka lat temu. Tak, to wszystko jest ze sobą bardzo powiązane.

Książka opowiada o początkach QAnonu, eskalacji i skutkach tego ruchu. Dowiadujemy się czym właściwie jest ten ruch, a może sekta? Jak się rozwijała, jak wygląda, jak wpłynęła na ludzi a nawet całe państwo.

Można powiedzieć, że jest to jedna wielka teoria spiskowa, składająca się z innych teorii spiskowych. Każdy może wierzyć w co chce. Nie trzeba wiele robić aby być członkiem ruchu, wiele rzeczy odbywa się w Internecie. Można analizować posty, dodawać je, udostępniać, tworzyć memy, tworzyć/kupować gadżety związane z QAnonem, niektórzy angażują się bardziej, inni mniej. To wystarczy, żeby poczuć się częścią wspólnoty. Każdy chce być częścią czegoś. Głównymi odbiorcami są ludzie starsi, którzy nie weryfikują informacji, tylko wierzą we wszystko w co przeczytają w sieci.

QAnon popiera Donalda Trumpa, jednocześnie potępiając innych polityków. Znajdziemy tutaj wiele wątków, m.in. to że w rządzie są skorumpowani urzędnicy, że odbywa się handel ludźmi, że sfałszowano wybory... Problemem jest, że tutaj toczy się dialog. Każdy może dyskutować, szerzyć dalej informacje czy wymyślać własne, które pasują do całości treści propagowanych.

Tytuł ten jest bardzo interesujący i wartościowy. Pomógł mi zrozumieć wydarzenia, które miały i mają miejsce w Stanach Zjednoczonych. Jest w tym co przerażającego. Jak takie absurdalne teorie, niezweryfikowane wiadomości szybko się rozprzestrzeniają i zyskują "wyznawców" i to w czasach, kiedy informacje można sprawdzić, oraz kiedy prawie każdy ma przynajmniej podstawową edukację.

Myślę, że książka jest warta lektury. Polecam!

Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2024-10-19, Ocena: 4, Przeczytałem,

Rothschild podjął się rozwiania nieco mgły tajemnic, jaka otacza ruch QAnon i udało mu się to. Autor stara się krok po kroku ukazać genezę tego tworu, który z czasem stał się swego rodzaju fenomenem, który do dziś ma wpływ na świat polityki, media, a w następstwie nawet na nas ludzi.

Książka z niemal kronikarską precyzją przedstawia początki QAnon i jego rozwój. Pisarz ukazuje początki ruchu na forach internetowych takich, jak chociażby 4chan, gdzie tajemniczy ,,Q" zamieszczał rzekome przecieki z kręgów władzy, oraz pokazuje, jaki ten anonimowy ruch miał wpływ na społeczeństwo i jak zmienił się w globalną sieć zwolenników teorii spiskowych.

Co dla mnie było ważne to warstwa językowa, ponieważ przy specyficznej tematyce wolałam uniknąć potyczek słownych z autorem, ale Rothschild na szczęście pisze w sposób łatwy do przyswojenia i angażujący, co sprawia, że książkę czyta się łatwo mimo braku zaplecza z wiedzy z zakresu socjologii czy politologii.
Podobało mi się, że autor nie przyjął pozy nauczyciela, który uświadamia ciemny lud, a zamiast tego w sposób rzetelny przedstawia fakty, pozostawiając czytelnikowi pole do własnej interpretacji.

Autor napisał książkę, która pokazuje, jak niszczące mogą być i co gorsza częsta są skutki dezinformacji. Autor ukazuje, jak małe ziarenko niepewności, czy niedomówienie szybko może wykiełkować i zakorzenić się w świecie mediów, czy internetu i mieć wpływ na życie każdego z nas. Szczerze to nie spodziewałam się tego, ale ta książka pozwala wiele zrozumieć i pokazuje, w jaki sposób przed dezinformacją można się bronić, chociaż nie na wszystkie pytania daje odpowiedzi.

Recenzja powstała w ramach współpracy z Wydawnictwem Filia

Avatar użytkownika - malutkaska
malutkaska
Przeczytane:2024-07-10, Ocena: 5, Przeczytałam, Posiadam,

Jestem sceptycznie nastawiona do rozmaitych teorii spiskowych, za to od zawsze fascynują mnie mechanizmy, które sprawiają, że człowiek niezależny ulega wpływom określonej grupy o radykalnych, często kontrowersyjnych poglądach. O fenomenie takiej stale ewoluującej internetowej teorii spiskowej, wokół której zrzeszają się ludzie z różnych części świata opowiada czytelnikom Mike Rothschild w swojej książce pt. ,,Q. Teoria spiskowa, która zmieniła świat", z oferty Wydawnictwa FILIA.

Autor w swoim reporterskim śledztwie, którego efektem jest ta książka, próbuje ustalić, czym tak naprawdę jest QAnon, kim jest słynny Q, uznawany za guru wśród zwolenników walki dobra ze złem i jaki wpływ na życie społeczne czy polityczne (zwłaszcza Stanów Zjednoczonych Ameryki) mają postulowane przez nich hasła. Okazuje się jednak, że cel, jaki postawił sobie Rothschild nie może zostać w pełni osiągnięty, bo im więcej wiemy o QAnon, tym trudniej zdefiniować Nam to, co wymyka się wszelkim próbom klasyfikacji.

Opowieść Rothschilda fascynuje i przeraża zarazem. Dzięki tej narracji, mamy okazję obserwować niespodziewane narodziny internetowej grupy zrzeszającej w swoich szeregach ludzi w nietypowy sposób kontestujących rzeczywistość. Co więcej, dowiemy się, jakie relacje łączą QAnon z amerykańską partią Republikanów i kim dla anonów jest sam Donald Trump. Poznamy też całe mnóstwo teorii wyprodukowanych na potrzeby tego ruchu, w które wierzą jego zwolennicy, aktywni na imageboardach, choć pilnie strzegący swojej anonimowości. I wreszcie przekonamy się, jak destrukcyjna w swej istocie może być przynależność do grona wyznawców Q, dla nich samych, ich bliskich i przyjaciół. Ta złożona z wielu elementów historia mogłaby uchodzić za znakomitą powieść sensacyjną, gdyby nie fakt, że wydarzyła się (i nadal wydarza) naprawdę.

Rzeczowa, napisana wskutek wieloletniej kwerendy książka Mike'a Rothschilda to porywający reportaż, który polecam każdemu zainteresowanemu fenomenem QAnonu. To także pozycja obowiązkowa, by zrozumieć, jak wiele niebezpieczeństw czyha na Nas w Internecie. Przeczytajcie tę historię, choćby ku przestrodze!

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;