Puszka. Dobre rozmowy na ważne tematy

Prezentujemy atrakcyjną i prostą w formie pomoc, która doskonale sprawdzi się podczas zajęć treningu umiejętności społecznych, lekcji wychowawczych, socjoterapii, terapii indywidualnej czy rodzinnych dyskusji w domu. Publikacja - oparta na formule pracy znanej jako ,,puszka Pandory" - powstała z myślą o młodych ludziach w wieku 12-20 lat.

W skład zestawu wchodzą:

zeszyt z instrukcją, wskazówkami dla moderatora grupy oraz komentarzem do każdego z omawianych zagadnień; 360 pytań dotyczących 12 ważnych tematów, takich jak m.in.: emocje, rodzina, zdrowie, cele, odmienność, nękanie, śmierć; zestaw startowy z 30 zasadami dobrej dyskusji; puszka do samodzielnego złożenia, z której uczestnicy zajęć losują pytania.

Na czym polega praca z ,,Puszką"? Członkowie grupy kolejno losują pytania, odczytują je na głos, a następnie odpowiadają na nie. Moderator podtrzymuje dyskusję, dopytując, podając w wątpliwość, zwracając się do pozostałych członków grupy po odpowiedzi.

Zajęcia z wykorzystaniem ,,Puszki" to nie tylko nauka dyskusji czy trening wypowiadania się na forum grupy, ale także sposób na zintegrowanie uczniów, nauka mentalizacji oraz tolerancji i szacunku wobec innych punktów widzenia.

Informacje dodatkowe o Puszka. Dobre rozmowy na ważne tematy:

Wydawnictwo: Harmonia
Data wydania: 2023-09-13
Kategoria: Pedagogika

Kup książkę Puszka. Dobre rozmowy na ważne tematy

Magdalena Wegner-Jezierska0
Okładka ksiązki - Scenariusze zajęć wspierających rozwój kompetencji emocjonalnych i społecznych młodzieży w szkole ponadpodstawowej

Scenariusze zajęć wspierających rozwój kompetencji emocjonalnych i społecznych młodzieży w szkole ponadpodstawowej to 50 ćwiczeń zebranych w 9 obszarach...

Puszka. Część 2. Dobre rozmowy na ważne tematy
Magdalena Wegner-Jezierska0
Okładka ksiązki - Puszka. Część 2. Dobre rozmowy na ważne tematy

Prezentujemy atrakcyjną i prostą w formie pomoc, która doskonale sprawdzi się podczas zajęć treningu umiejętności społecznych, lekcji wychowawczych,socjoterapii...