Psychoanaliza współcześnie. Nurt francuski.

Książka należy do serii wydawniczej Psychoanaliza współcześnie. Nurt francuski , który oddajemy w ręce Czytelnika, zawiera zarówno ciekawe artykuły współczesnych psychoanalityków (m.in. Salomona Resnika, Pérel Wilgowicz), jak i prace inspirowane psychoanalizą, na przykład teksty Stanisława Tomkiewicza. W Polsce okres faszyzmu i stalinizmu w oczywisty sposób zahamował rozwój dziedzin humanistycznych, w tym psychoanalizy. W minionym okresie psychoanaliza , podobnie jak inne nauki humanistyczne, była dziedziną zaniedbaną. Współcześnie psychoanaliza znajduje już swoje miejsce nie tylko jako technika klasyczna przy użyciu kozetki, ale ma szerokie zastosowanie w leczeniu zaburzeń dzieci, młodzieży, dorosłych oraz osób starszych w takich dziedzinach medycyny, jak psychiatria, pediatria, ginekologia, psychosomatyka. Postrzeganie leczonego człowieka jako jedności psychosomatycznej jest pomocne każdemu lekarzowi w jego codziennej praktyce. Spis treści: - Psychoanaliza współcześnie – nurt francuski - Człowiek zamrożony - Nieobecność dla samego siebie - Sublimacja traumy przemocy w twórczości Muncha – sublimacja - Pocałunków wampira - Cierpienie w adolescencji - Skradziona adolescencja – fragment pamiętników - Adolescencja a depresja - Rodzina adolescenta i jej przodkowie – między urazą a poszukiwaniem własnego miejsca wewnątrz rodziny - Psychoanalityczna terapia rodzinna (PTR):: cele, teoria i założenia teoretyczne - Współczesna Teoria - Incest – morderstwo dokonane na tożsamości - Identyfikacja wampirycza – uprasza się o otwieranie oczu - Wielowymiarowość, myślenie symetryczne, złudzenia i sny – wykład na cześć

Informacje dodatkowe o Psychoanaliza współcześnie. Nurt francuski. :

Wydawnictwo: Medipage
Data wydania: 2007-02-01
Kategoria: Psychologia
ISBN: 978-83-89769-38-1

Kup książkę Psychoanaliza współcześnie. Nurt francuski.

Psychoanaliza współcześnie. Nurt francuski. - opinie o książce

Avatar użytkownika - Faustyna
Faustyna
Przeczytane:2017-02-28, Ocena: 4, Przeczytałam, 100 książek na 2017, psychologia,
Rok szarańczy
Terry Hayes