Halszka przejmuje po rodzicach prowadzenie domu spokojnej starości. Sama zmagała się z traumą dzieciństwa spędzonego w sierocińcu i ze skutkami rzadkiej choroby. Teraz jako pełna energii młoda kobieta pragnie zmieniać świat na lepsze. Zmiany zaczyna od zaprowadzenia nowych porządków w placówce, którą zarządza. Stara się, by jej podopieczni na nowo poczuli się potrzebni. Wpada na pomysł współpracy z sierocińcem i oddziałem położniczym - seniorzy pomogą młodym i na odwrót.
Mądra opowieść poruszająca wiele trudnych tematów. Starość, odchodzenie, samotność, relacje międzypokoleniowe, trudne decyzje, miłość wystawiana na ciężkie próby. Celne, bolesne, z życia wzięte obserwacje zmuszają do zastanowienia. A jednocześnie sporo ciepłych wątków - romantyczne perypetie Halszki, Konstantego i kilkorga innych nietuzinkowych bohaterów.
Książka nominowana do nagrody Vivelo Book Awards.
Data wydania: 2023-09-27
Kiedy matka Żanety postanawia, że zamieszkają w lesie, dziewczyna nie zgadza się z tą sytuacją. Żelisława jednak konsekwentnie podtrzymuje swoją decyzję...
Kiedy jedzenie staje się sensem Twojego życia... Dolores nie ma łatwego życia, nie tylko ze względu na imię, ale również na tuszę. Jest wyśmiewana, a...
Przeczytane:2023-10-04, Ocena: 6, Przeczytałam,
💕 RECENZJA 💕
Tytuł: "Przytul mnie"
Autor: Patrycja Żurek
Wydawnictwo: @hardewydawnictwo
#współpracareklamowa
" Jak wiele jeszcze mogą dać ci, którzy widzą już kres swoich dni,tym, którzy stawiają w życiu pierwsze kroki."
Halszka przejmuje po rodzicach prowadzenie domu spokojnej starości. Miała piętnaście lat, kiedy została zaadoptowana przez państwo Malinowskich. Pobyt w sierocińcu pozostawił w niej wiele blizn,ale wyszła na przeciw nowej rodzinie z otwartym sercem i nadzieją że ktoś wreszcie ją pokocha. Po wielu latach stała się kobietą pełną energii, wrażliwą i empatyczną. Kiedy Halszka przejęła kierownictwo,to pierwsze co zrobiła to zmieniła nazwę ośrodka na " Druga Młodość". Chciała przez to pokazać że mają oni przed sobą jeszcze dobry kawałek życia,taki który mogą wykorzystać w fajny sposób. Zaczyna wprowadzać nowe porządki. Chcę by jej podopieczni na nowo czuli się potrzebni. Nauczyła się zauważać potrzeby tych ludzi,o których zapomniał świat na zewnątrz. Wpada również na pomysł stworzenia "Przytularni" i podejmuje współpracę z sierocińcem i oddziałem położniczym. Jest tam wiele spragnionych dotyku maluszków. A wielu starszych ludzi marzy o tym by mieć jakiś cel i stać się jeszcze komuś potrzebnym.
To bardzo piękna, mądra i wzruszająca opowieść.Autorka porusza w niej bardzo wiele trudnych tematów takich jak: starość, relacje międzypokoleniowe,odchodzenie, samotność. Książka skłania do refleksji i daje dużo do myślenia. Uświadamia nam że starsi ludzie to nie tylko choroby, że można żyć pięknie nawet w zaawansowanym wieku. Oni również mają swoje marzenia i pasje. Świat zamyka te osoby w pewne sztywne ramy,z których trudno się wyrwać. Autorka pokazuje również jak ważny jest dotyk i przytulanie w życiu każdego człowieka. Pomaga on uśmierzyć ból emocjonalny i fizyczny,łagodzi też lęki.Przytulenie po za tym, że jest dla nas przyjemne niesie za sobą o wiele więcej korzyści niż nam się wydaje.To jedna z podstawowych potrzeb człowieka. Regularne przytulanie łagodzi stres i zmęczenie i czujemy się bardziej radośni.
Z całego serca polecam przeczytać tą książkę ❤️❤️