Czy konwalie mogłyby istnieć bez mrówek?
Czym byłby las bez szpaków?
Czy kwiaty miałyby szanse zakwitnąć bez pracowitych pszczół?
Ta książka zabiera dzieci w niezwykłą podróż po świecie natury, oglądanym z perspektywy różnych siedlisk. Pokazuje, że rośliny i zwierzęta żyją w przyjaźni i harmonii, i wyjaśnia, dlaczego jeden gatunek nie może istnieć bez drugiego. Takie spojrzenie zachęca małych czytelników do doceniania wszystkich roślin i zwierząt i uczy pełnego szacunku współistnienia z naturą.
Szczegółowe, realistyczne ilustracje i tekst rozmieszczony w dymkach przykuwają uwagę małego czytelnika, eksponują detale i zachęcają do zapoznawania się z przyrodniczymi ciekawostkami.
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2023-01-27
Tytuł oryginału: Expedition Natur: Miteinander in der Natur - Wie Tiere und Pflanzen gemeinsam leben
Czy Wasze dzieci lubią spędzać czas na świeżym powietrzu? 👦 Jaki jest ich stosunek do natury? Czy często zadają pytania dotyczące środowiska? Jeśli szukacie przewodnika po świecie przyrody - mam coś dla Was. 🍀 "Przyjaciele z lasu i łąki" od @wydawnictwojednosc
"Przyjaciele z lasu i łąki" to zaproszenie do fascynującego świata natury, a właściwie do wspólnej podróży... pełnej zaskoczeń. ☺️ Podróż trwa cały rok, czyli 4 pory roku. Z bliska obserwujemy kwitnące rośliny, pszczoły i ptaki. 🐦 Przyglądamy się mrówkom, motylom i zwierzętom wodnym. Odkrywamy zależności i relacje, które łączą drzewa, grzyby, ptaki czy owady. 🐝
Książka uczy małego czytelnika, że aby obserwować przyrodę wystarczy wyjść na spacer. 👟 Każdego dnia warto być uważnym. 🧐 To jednak nie wszystko. Opowieść przekazuje również wielki szacunek do przyrody. 🌳 Jest też skarbnicą wiedzy o roślinach, zwierzętach i ich wzajemnych relacjach. 👌
Książka "Przyjaciele z lasu i łąki. Cztery pory roku. Odkrywamy sekrety natury" (bo tak brzmi jej pełny tytuł) została wydana w ramach cyklu "Życie bez granic", który wspiera dzieci i ich rodziców w lepszych rozumieniu świata przyrody. 🌿 Ma twardą oprawę, rzeczywiste ilustracje i duży format. Sam koncept książki zaskakuje. 😮 Nie ma tu wiele tekstu, są za to autentyczne ilustracje i ciekawostki przyrodnicze w dymkach. 👍 To naprawdę solidna dawka wiedzy o naturze dla młodszych i starszych wielbicieli przyrody. 🙂
Zachwycająca... Gdybym miała opisać tę książkę jednym słowem to z całą stanowczością właśnie "zachwycająca" oddaje najlepiej moje uczucia.
W mojej opinii to prawdziwy książkowy majstersztyk. Na pierwszy ogień idą ilustracje, które wprost skradły moje serce. Nie można jednak przejść obojętnie obok walorów edukacyjnych i mnogości ciekawostek. A przyznam, że ja sama nauczyłam się z niej kilku rzeczy.
Głównym tematem książki jest współpraca w przyrodzie- która okazuje się jeszcze bardziej powszechna niż zakładaliśmy. Na każdej stronie znajdziemy ciekawe opisy i cudowne ilustracje, które podpisano nazwami, na wypadek, gdyby dany gatunek rośliny, czy zwierzęcia nie był nam znany.
Zaglądamy w miejsca takie jak: balkon, ogród, park, staw, strumień, łąka, pole czy las. Mamy okazję przyjrzeć się życiu jakie cały czas toczy się pod naszym nosem, a o którym prawdopodobnie mamy dość blade pojęcie.
Kolejnym plusem jest pokazanie różnych pór roku, co dodatkowo uatrakcyjnia czytanie.
Jeśli jesteście głodni wiedzy, to koniecznie sprawdźcie ten tytuł. Jak dla mnie to jedna z najlepszych książek przyrodniczych jakie mamy w naszej kolekcji