Przeprowadzę cię na drugi brzeg. Rozmowy o porodzie, traumie i ukojeniu

Aby każda kobieta mogła doświadczyć swojego porodu tak, by stał się dla niej źródłem siły, radości i mocy. I dla wszystkich kobiet, które nie znajdują słów dla opisania ran zadanych im, gdy rodziły.

Justyna Dąbrowska wraca do swojego najważniejszego tematu: do kobiety w ciąży i tej, która właśnie urodziła dziecko. Po latach od sukcesu akcji ,,Rodzić po ludzku" porozmawiała z kobietami, które z różnych powodów nie chcą wspominać swojego pobytu w szpitalu położniczym. Pyta je - z czym zostałaś? Justyna Dąbrowska słucha ich historii a potem wyjaśnia językiem psychoterapeutki co w danej sytuacji się tak naprawdę stało. To są sytuacje, które nigdy nie powinny się wydarzyć, ale się dzieją - autorka chce powiedzieć kobietom: to nie Wasza wina. Dzięki tym rozmowom, dzięki słowom które znajduje psychoterapeutka krzywda kobiet zyskuje swoje imię, autorka ma nadzieję, że dzięki temu traumy mogą zacząć się leczyć. Autorka zastanawia się również, gdzie bije źródło przemocy systemowej, która wciąż ma miejsce w szpitalach.

Drugą część książki stanowią rozmowy z położnymi o tym, jak może wyglądać dobry poród, taki, w którym rodzi się mocna, świadoma swojej siły matka, która może rozpocząć nieobciążoną cierpieniem relację z nowo narodzonym dzieckiem.

To książka zarówno dla kobiet, które zostały źle potraktowane, pozostały z traumą jak i dla tych, które chcą świadomie przygotować się do porodu, zastanowić nad tym jakie mają potrzeby i dowiedzieć się jakie mają prawa w porodzie. Książka będzie także nieocenioną pomocą dla wszystkich osób, które chcą prawdziwie wspierać kobiety w czasie, kiedy stają się matkami.

Informacje dodatkowe o Przeprowadzę cię na drugi brzeg. Rozmowy o porodzie, traumie i ukojeniu:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2023-05-31
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 9788326841927

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze

Kup książkę Przeprowadzę cię na drugi brzeg. Rozmowy o porodzie, traumie i ukojeniu

Zawsze jest ciąg dalszy. Rozmowy z psychoterapeutami
Justyna Dąbrowska0
Okładka ksiązki - Zawsze jest ciąg dalszy. Rozmowy z psychoterapeutami

Psychoterapeuci żyją i pracują najdłużej. Dlaczego tak jest? Skąd czerpią nadzieję, witalność i sens życia? Co daje im napęd do pracy i miłości? Czym...

Matka młodej matki
Justyna Dąbrowska0
Okładka ksiązki - Matka młodej matki

"Obserwując różne swoje koleżanki, widziałam, jak zakochując się we wnukach, zdradzały swoje córki. Bardzo chciałam uniknąć takiego scenariusza...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;