Przepisy karne kodeksu spółek handlowych. Komentarz

W prezentowanym komentarzu analiza poszczególnych typów przestępstw określonych w k.s.h. prowadzona jest zgodnie z systematyką przyjmowaną przy komentowaniu przepisów części szczególnej Kodeksu karnego. Zarazem jednak ze względu na szczególne właściwości przepisów karnych zamieszczonych w tytule V k.s.h., związki omawianych przepisów z regulacjami zawartymi w części ogólnej Kodeksu karnego, a także z uwagi na ich zależność od regulacji odnoszących się do tworzenia, organizacji, funkcjonowania, prowadzenia i przekształcania spółek prawa handlowego, prezentowana w komentarzu analiza prowadzona jest w szerszej perspektywie zagadnień związanych z ogólnymi zasadami odpowiedzialności karnej. Komentarz zawiera także teoretyczne rozważania poświęcone konstrukcji poszczególnych typów przestępstw oraz przegląd prezentowanych w orzecznictwie i piśmiennictwie koncepcji interpretacyjnych dotyczących najbardziej spornych kwestii związanych z zasadami odpowiedzialności karnej za przestępstwa związane z funkcjonowaniem spółek prawa handlowego.

Informacje dodatkowe o Przepisy karne kodeksu spółek handlowych. Komentarz:

Wydawnictwo: Zakamycze Kantor Wydawniczy