Przejażdżka po Rosji

REKOMENDACJE: ?Bohater książki, właściciel jednoosobowej firmy prowadzi w latach dziewięćdziesiątych interesy za wschodnią granicą. Musi dać sobie radę w świecie absurdu zaludnionym przez Starych i Nowych Rosjan. Ale nawet w najtrudniejszych chwilach nie opuszcza go rodzaj zauroczenia rosyjską duszą. Autor nie jest biernym słuchaczem opowieści bohatera. Odtwarza je w iście zoszczenkowskim klimacie. I to się lubi!? ?Polityka? ?W którymś momencie Przejażdżka po Rosji zamienia się ze skromnej,

Informacje dodatkowe o Przejażdżka po Rosji:

Przejażdżka po Rosji - opinie o książce

Avatar użytkownika - MonikaP
MonikaP
Przeczytane:2014-02-14, Ocena: 5, Przeczytałam, x 52 ksiażki 2014,
Kolejna książka potwierdzająca, że Rosja to kraj dziwny, niezrozumiały, pełen absurdu. Autor opowiada o tym, jak w latach dziewięćdziesiątych prowadziło się z Rosją (i w Rosji) interesy. Jest opowieść o wycieczce do zakładów produkujących kawior, są wspomnienia z podróży rosyjskimi kolejami, rosyjskimi liniami lotniczymi; jest też historia o próbie kupna drewna na Syberii. Wiele miejsca autor poświęca celnikom, przepisom celnym - ,,... przepisy celne zmieniają się tak często, iż żaden normalny prawnik nie jest w stanie za nimi nadążyć" - ten cytat również dziś nie traci na aktualności :) Polecam książkę tym, którzy Rosję kochają, ale i tym, którzy jej nie znają. Bardzo dobrze napisana, czyta się błyskawicznie.
Autor zaprasza nas w podróż po Rosji - lokalnym samolotem (np. w luku technicznym, oczywiście jeśli nie okaże się, że "pagoda nielotnaja"), pociągiem pasażerskim, który zamienia się w towarowy, do syberyjskiego tartaku (gdzie po odpowiednich negocjacjach można kupić kilka wagonów drewna, które nigdy nie dotrą do celu, wrócą do sprzedawcy, aby ten mógł je sprzedać kolejnemu kontrahentowi), fabryki kawioru (dzięki czemu lepiej zrozumiemy, wielorakie, czyt. z pozoru absurdalne uwarunkowania wielkości produkcji). Podzieli się doświadczeniami handlowca próbującego przewozić przez naszą wschodnią granicę np. instrumenty muzyczne, kawior czy eksportować do Holandii drewno. Jednocześnie pokazuje, iż narody słowiańskie nawet w świecie absurdu nie tracą swoich umiejętności przystosowawczych, fantazji i życzliwości.
Zmienność piór
Andrzej Wróblewski 0