PRL od kuchni to dla wielu z nas nostalgiczna podróż do smaków dzieciństwa i młodości. Znajdziecie tu przepisy na takie sztandarowe dania Polski Ludowej, jak befsztyk tatarski, śledź po japońsku, kotlet pożarski, a także na te trochę już zapomniane - m.in. blok czekoladowy czy krem sułtański. Wszystkie wciąż sprawdzają się wyśmienicie, gdyż pomysłowe panie domu mimo ,,przejściowych" trudności z zaopatrzeniem umiały wówczas wyczarować prawdziwe smakołyki. PRL od kuchni może być nie tylko okazją do wspomnień, ale również inspiracją dla osób, które potrawy ,,z tamtych lat" znają jedynie z opowieści rodziców lub dziadków. W gastronomiczno-kuchenne klimaty Polski Ludowej wprowadzają dowcipne felietony znanego publicysty, Wiesława Kota.
Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2009-09-21
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 160
Język oryginału: polski
Autor dokonał niełatwego wyboru stu wybitnych Polaków XX wieku - uczonych, artystów, polityków, sportowców działaczy społecznych, dowódców wojskowych czy...
Jedyna na rynku taka książka, to rodzaj przewodnika po dorobku polskiego filmu. Nie jest przeznaczona do lektury jednokrotnej - to przystępny kurs, po...