Prince - The Glory Years (książka + film)

Po raz pierwszy w Polsce filmowa biografia geniusza muzycznych stylów - od miłosnych ballad, przez kompozycje rockowe, rap, soul, po zgrzytliwy metal i łagodny jazz - artysty bez imienia, symbolu walki z wytwórnią płytową, skandalisty i kochanka, autora tekstów, które oburzyły rodziców tysięcy nastolatek.

Historię poczynań w złotej dekadzie lat 80. najbardziej odkrywczego, innowacyjnego i płodnego artysty ostatniego ćwierćwiecza poznajemy we wspomnieniach przyjaciół Prince'a innych muzyków i dziennikarzy. Film zawiera niepublikowane dotychczas unikatowe zdjęcia, fragmenty elektryzujących teledysków oraz przede wszystkim wspaniałą muzykę pracowitego twórcy i perfekcyjnego wykonawcy, piewcy kiczu, blichtru i sztuczności, muzyka wyprzedzającego epokę - prawdziwego księcia.

Informacje dodatkowe o Prince - The Glory Years (książka + film):

Wydawnictwo: New Media Concept
Data wydania: 2010 (data przybliżona)
Kategoria: Inne

Tagi: prince

Kup książkę Prince - The Glory Years (książka + film)

Prince - The Glory Years (książka + film) - opinie o książce

Avatar użytkownika - Booka_Boo
Booka_Boo
Przeczytane:2015-01-11, Ocena: 4, Przeczytałam, Ukończone w roku 2015, Mam, Film + książka,

Krótka książka (będąca dodatkiem do filmu dokumentalnego "The Glory Years", ukazującego najlepsze lata kariery Prince'a), jest niezła dzięki fotografiom oraz informacjom, których w filmie nie ujęto - jak chociażby w ogóle nie wspomniany konflikt Prince'a z wytwórnią płytową, zmianę scenicznego imienia oraz płyty powstałe po roku dwutysięcznym.

Materiał filmowy ukazał mi kilka interesujących rzeczy, których do tej pory nie znałam. Niektóre z nich okazały się dla mnie sporym zaskoczeniem.
Nie ma tu wypowiedzi samego Prince'a (dokument nie został autoryzowany przez niego). Za to znajdują się wypowiedzi ludzi, którzy współpracowali z nim w najlepszych latach jego twórczości. Dzięki tym wypowiedziom możemy przejść całą artystyczna drogę Prince'a - począwszy od jego debiutanckiej płyty, poprzez przełomową ścieżkę dźwiękową do filmu "Purpurowy deszcz" ("Purple Rain"), skończywszy na płytach "Lovesexy" i "Batman".
Fajnym elementem płyty są dodatki: anegdoty o samym muzyku, a także quiz dotyczacy jego osoby.
Plusem filmu jest omówienie każdego ważniejszego utworu Prince'a wraz z towarzyszącym teledyskiem, bądź fragmentem koncertu.

Książkę oceniam jako niezłą. Plusem jest dobry papier, dobrej jakości barwne fotografie i sporo tekstu (jak na 20 stron).
Film dokumentalny oceniam jako dobry. Pozwolił mi powrócić do jednego z moich ulubionych okresów muzycznych - lat 80-tych, nie tylko dzięki osobie Prince'a, ale też z racji przytoczonych tu innych artystów, z którymi Prince współpracował.

Elementarz przedszkolaka
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Elementarz przedszkolaka

Drodzy Rodzice, Opiekunowie, Wychowawcy! Chcecie, Aby Wasze maluchy jak najszybciej stały się samodzielnymi przedszkolakami? Jeśli tak, zapraszamy do wspólnej...

Genial A2. Kaseta
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Genial A2. Kaseta

Język niemiecki dla młodzieży. Kaseta do ćwiczeń A2....

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk