Prawne instrumenty zarządzania ryzykiem w działalności rolniczej

Publikacja podejmuje prawne aspekty zarządzania ryzykiem w działalności rolniczej, zarówno w ujęciu prawa unijnego i krajowego, jak i w porządkach prawnych m.in. USA oraz Kanady. Autorka dokonuje oceny przyjętych rozwiązań de lege lata w tym zakresie, a ponadto wskazuje rozwiązania de lege ferenda w obszarach, które jej zdaniem wymagają zmian. Stwierdza, że obowiązująca w Polsce regulacja prawna w niewielkim stopniu ogranicza ujemne następstwa występującego ryzyka, choć ustawodawca przez wdrażane rozwiązania prawne wspiera producentów rolnych w rozwiązywaniu problemów związanych z ryzykiem najczęściej występującym w toku produkcji rolniczej. Poszczególne instrumenty prawne z różnych powodów nie spełniają jednak przypisanej im funkcji.

***

Izabela Lipińska - doktor nauk prawnych, ukończyła Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz Wydział Rolniczy Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu. Wykładowca Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Jej zainteresowania badawcze dotyczą przede wszystkim prawa rolnego.

Informacje dodatkowe o Prawne instrumenty zarządzania ryzykiem w działalności rolniczej:

Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2019-06-14
Kategoria: Prawo

Tagi: bóg Prawo dotyczące rolnictwa

Kup książkę Prawne instrumenty zarządzania ryzykiem w działalności rolniczej

Prawne instrumenty zarządzania ryzykiem w działalności rolniczej - opinie o książce

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;