Potyczki z polszczyzną

No, co tam? Smartphone czy smartfon? Profilu czy profila? Teść czy świekier? Ministra czy ministerka? W środę czy we środę? Na potrzeby czy dla potrzeb? Zgłośnić, pogłośnić, pogłośnić?

Zbiór felietonów poświęconych trudnym albo kłopotliwym zagadnieniom współczesnej polszczyzny. Ich dobór wynika z wieloletnich obserwacji zachowań językowych Polaków - autorka jest pracownikiem poradni językowej Instytutu Polonistyki i Kulturoznawstwa Uniwersytetu Szczecińskiego. Od lat prowadzi również rubrykę poświęconą poprawności językowej w ,,Kurierze Szczecińskim". W każdym z felietonów autorka zwięźle, a zarazem ciekawie i wnikliwie portretuje wybrany problem językowy, zgłoszony przez internautę lub czytelnika. Staranny wybór pytań, przystępna forma odpowiedzi oraz przejrzysty układ sprawiają, że poradnik ten może być cenną pomocą w pogłębieniu wiedzy o bogactwie naszego języka ojczystego.

zbiór zawiera 253 felietony, które powstały dzięki pytaniom dociekliwych użytkowników języka, zaprezentowane w książce zagadnienia podzielono na rozdziały dotyczące etykiety językowej, znaczenia słów, gramatyki, odmiany nazw własnych, słowotwórstwa, związków składniowych i frazeologicznych oraz ortografii, interpunkcji i wymowy, książka jest opatrzona indeksem omówionych form językowych.

Książka przeznaczona jest dla każdego, kto czuje potrzebę poprawnego wyrażania się, a nie ma czasu na poszukiwania podpowiedzi w wielu miejscach.

,,Praca w poradni językowej pozwala dostrzec ogrom problemów nurtujących użytkowników języka".

Ze wstępu

Informacje dodatkowe o Potyczki z polszczyzną:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2019-05-13
Kategoria: Encyklopedie, słowniki, leksykony
ISBN: 9788301204587

Tagi: bóg Języki - słowniki poradniki i podręczniki

Kup książkę Potyczki z polszczyzną

Potyczki z polszczyzną - opinie o książce

Walczymy z bykami. Poradnik językowy PWN
Ewa Kołodziejek0
Okładka ksiązki - Walczymy z bykami. Poradnik językowy PWN

Poradnik językowy PWN Jak walczyć z językowymi bykami w mowie i w piśmie? O tym z zaangażowaniem pisze autorka poradnika, od wielu lat obserwująca polszczyznę...