Potwór i cyrk

Frank nareszcie ma przyjaciół. Szkoda tylko, że nie może nikomu o nich powiedzieć, bo są... potworami! Największym marzeniem Franka jest, by ludzie i potwory mogli żyć w zgodzie. Niestety strach rozprzestrzenia się szybciej niż ogień. Kiedy w miasteczku pojawi się ktoś, kto obieca ludziom wyłapać wszystkie potwory, Frank i jego przyjaciele znajdą się w straszliwym niebezpieczeństwie.

Potwór w cyrku to druga część w serii Matsa Strandberga i Sofii Falkenhem o potworze Franku.

Informacje dodatkowe o Potwór i cyrk:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2019-07-03
Tytuł oryginału: The monster and the circus

Tagi: bóg

Kup książkę Potwór i cyrk

Potwór i cyrk - opinie o książce

Bardzo lubię poznawać książeczki dla dzieci. Tym razem więc postanowiłam sięgnąć po "Potwór i cyrk" i muszę przyznać, że jest niesamowita, mądra i wywarła na mnie ogromne wrażenie.

Przedstawiona historia jest bardzo ciekawa, ale także niesie ze sobą mądre przesłania. Jest to opowieść o przyjaźni, rówieśniczej zawiści, podążaniu za tłumem, braku akceptacji, a także miłości.
Historia jest przede wszystkim realna i porusza ważne problemy, na które warto zwrócić uwagę dzieciom, a jednocześnie niesie mnóstwo zabawy podczas odbywania przygody z bohaterami.

Frank jest sympatycznym chłopcem o dobrym sercu i dzieci mogą uczyć się od niego właściwego zachowania. Jest to chłopiec, który pomaga innym, troszczy się o nich i stara się nie myśleć negatywnie. Jedynym jego problem jest nieumiejętność dogadywania się z rówieśnikami, którzy niestety dokuczają mu i tym samym zamyka się w sobie.

Historia Franka jest przyjemną opowieścią, która spodoba się każdemu dziecku. Spotykamy się tutaj ze zmiennokształtnymi, wampirami, złym clownem. Razem z głównym bohaterem i jego przyjaciółmi ratujemy centaura, skrywamy ważną tajemnicę i przede wszystkim dobrze się bawimy.

Książka jest idealna dla każdego dziecka, nastolatka czy też dorosłej osoby. Porusza ważne kwestie, pokazuje, że ludzie często nie myślą i podążają za tłumem, dlatego warto mieć swoje zdanie. Autorzy zwracają uwagę też na to, że odmienność wcale nie jest zła i chociaż inni nas nie akceptują, to znajdą się tacy przyjaciele, którzy w pełni nas zrozumieją i pokochają.

Na uznanie zasługuje również wykonanie całości. Uzupełnieniem historii są piękne ilustracje, dzięki którym książka jest jeszcze lepsza. Również okładka i twarda oprawa robią wrażenie i są ogromnym plusem.

"Potwór i cyrk" to świetna bajka, która spodobała się mi bardzo i z całego serca polecam ją każdemu. Uważam, że będziecie z niej zadowoleni i z przyjemnością będziecie czekać na kolejne historie z życia Franka i jego przyjaciół.

Potwór i ludzie
Sofia Falkenhem0
Okładka ksiązki - Potwór i ludzie

Strach zawładnął miasteczkiem, w którym mieszka Frank i jego przyjaciele - potwory. Ulice patrolują mieszkańcy, pozbyto się wszystkich książek o potworach...

Nocny potwór
Sofia Falkenhem0
Okładka ksiązki - Nocny potwór

Frank strasznie, ale to strasznie boi się ciemności. Bo wtedy, gdy śpi, może pojawić się jakiś potwór i odgryźć mu rękę lub nogę. Wystarczy, że przez...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk