Niniejsza książka poświęcona jest zagadnieniu jurysdykcji Trybunału Sprawiedliwości Wspólnot Europejskich do orzekania w trybie prejudycjalnym w ramach Przestrzeni Wolności, Bezpieczeństwa i Sprawiedliwości. Przedstawiono w niej problematykę, która nabiera coraz większego znaczenia ze względu na szybki przyrost zasobu prawnego w IV tytule TWE oraz w III filarze UE, jak również narastające problemy z zachowaniem jednolitości stosowania powstającego acquis w sferze wewnętrznej państw członkowskich oraz konieczność umocnienia w tym zakresie ochrony praw jednostek.Redaktorem naukowym i współautorem książki jest prof. dr hab. Jan Barcz kierownik Katedry Prawa Międzynarodowego i Prawa UE w Kolegium Prawa Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Zarządzania im. L. Koźmińskiego. Pozostali autorzy to: Anastazja Gajda doktor nauk prawnych, adiunkt w Katedrze Prawa Europejskiego w Kolegium Ekonomiczno-Społecznym Szkoły Głównej Handlowej, Agnieszka Grzelak doktor nauk prawnych, adiunkt w Katedrze Prawa Europejskiego w Kolegium Ekonomiczno-Społecznym Szkoły Głównej Handlowej oraz Tomasz Ostropolski doktorant w Katedrze Prawa Europejskiego Uniwersytetu Łódzkiego.

Informacje dodatkowe o Postępowanie prejudycjalne w Przestrzeni Wolności, Bezpieczeństwa i Sprawiedliwości Unii Europejskiej:

Wydawnictwo: Wolters Kluwer
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne

Kup książkę Postępowanie prejudycjalne w Przestrzeni Wolności, Bezpieczeństwa i Sprawiedliwości Unii Europejskiej

Postępowanie prejudycjalne w Przestrzeni Wolności, Bezpieczeństwa i Sprawiedliwości Unii Europejskiej - opinie o książce