Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się, jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery.
,,Polskie mięso" to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia - tego, jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat.
Wydawnictwo: Krytyka polityczna
Data wydania: 2018-09-14
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN:
Liczba stron: 320
Życie na gorąco to unikalna książka z wierszami dla kobiet, ale nie tylko. Coś dla siebie znajdą w niej wszyscy amatorzy pikantnych szczegółów z życia...
"Przerażająco dojrzały a zarazem frywolny debiut Jasia Kapeli zapowiada podniesienie poprzeczki dla młodych poetów polskich o co najmniej świetlny...
Chcę przeczytać,