Pasjonująca historia polskich dominikanów od powstania zakonu w 1216 roku aż do rozbiorów Polski i kasaty zakonów. W tej historii, jak w soczewce, skupiają się zarazem dzieje polskiego chrześcijaństwa i szerzej jeszcze, dzieje polskiego państwa, kultury, szkolnictwa. Książka niezwykle ważna dla badaczy polskiej historii, ale także dla wszystkich, których pasjonuje odkrywanie codziennego życia, obyczajów, mentalności i relacji społecznych, które panowały na ziemiach polskich w minionych wiekach.

Informacje dodatkowe o Polska prowincja dominikańska w średniowieczu i Rzeczypospolitej Obojga (Wielu) Narodów:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: b.d
Kategoria:
ISBN: 978-83-7033-678-3

Kup książkę Polska prowincja dominikańska w średniowieczu i Rzeczypospolitej Obojga (Wielu) Narodów

Polska prowincja dominikańska w średniowieczu i Rzeczypospolitej Obojga (Wielu) Narodów - opinie o książce

Europa - chrześcijańskie korzenie
Jerzy Kłoczowski0
Okładka ksiązki - Europa - chrześcijańskie korzenie

Nagroda specjalna DIAMENTOWY FELIKS 2005 przyznana przez Stowarzyszenie Wydawców KatolickichEsej historyczny poświęcony najgłębszym źródłom naszej kultury...

Historia Polski do końca XV wieku
Jerzy Kłoczowski0
Okładka ksiązki - Historia Polski do końca XV wieku

Praca ta stanowi wyjątkową syntezę najdawniejszego okresu naszych dziejów, która poza prezentacją nowych ustaleń charakteryzuje się ukazaniem dziejów kraju...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk