Pojutrze. O miastach przyszłości

Klucz do przyszłości człowieka ukryty jest w miastach

Od naszej wyobraźni zależy, czy go odnajdziemy

Nowa książka Pauliny Wilk

Przyszłość należy do miast. Już teraz żyje w nich połowa ludzkości, a one wciąż się rozrastają. Równolegle z dynamicznym wzrostem w miastach zachodzi wiele innych procesów - metropolie, próbując sprostać nowym wyzwaniom i oczekiwaniom mieszkańców, muszą się zmieniać. Niektóre chcą być miastami sprawiedliwymi, ucieleśniającymi idee równości, inne inwestują w ekologię i nowe technologie, są też takie, i to najczęstsze przypadki, które rozwijają się chaotycznie, bez żadnego planu.

Miasta na naszych oczach stają się doświadczalnymi poligonami, na których ścierają się rozmaite urbanistyczne wizje, filozoficzne idee, marzenia i utopie. Politycy, aktywiści, czasem szaleni miliarderzy przeprowadzają w nich eksperymenty o trudnych do odgadnięcia konsekwencjach.

Paulina Wilk postanowiła zmierzyć się z ogromem i fenomenem miasta. Zabiera czytelnika w podróż do dziewięciu metropolii, w których przeszłość i teraźniejszość odważnie spotykają się z przyszłością. Dubaj, Bombaj, Kampala, Songdo, Singapur, Lima, Masdar, Seul, Kopenhaga.

Do kogo należą miasta? Czy możliwe jest miasto idealne? Jak będą wyglądały wielkie metropolie za dziesięć, dwadzieścia, pięćdziesiąt lat?

Pojutrze. O miastach przyszłości to literacki reportaż, dziennik z podróży, pobudzający intelektualnie esej i przede wszystkim popis wyobraźni. Paulina Wilk zestawia to, co widzi, z filozoficznymi koncepcjami, futurystycznymi wizjami i szuka odpowiedzi na pytanie nie tylko o przyszłość miast, ale i o przyszłość człowieka.

Informacje dodatkowe o Pojutrze. O miastach przyszłości:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2017-11-09
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

Kup książkę Pojutrze. O miastach przyszłości

Pojutrze. O miastach przyszłości - opinie o książce

Naszą niesprawiedliwą cywilizację można przeprojektować, zrównoważyć. Nauka i technologie mogą zostać zastosowane w praktyce do przebudowy globalnego społeczeństwa. Możemy zmienić nasz cel: zamiast powiększać zysk - podnosić jakość życia. Zamiast posiadać - dzielić się dostępem do dóbr. Budować miasta nie tylko na lądzie, lecz także na wodzie".

Zbiór esejów, przemyśleń autorki, związanych z kilkoma miastami. Temat ciekawy, forma cokolwiek dyskusyjna. Nie każdy będzie czuł się swobodnie brnąć przez strumień świadomości autorki i jej przeżycia. Gdzieś pomiędzy są fakty i ciekawostki o miastach przyszłości. Same miasta zaś wydają się puste, mało tu historii ludzi - ich mieszkańców.

Wizja przyszłości przywoływana przez autorkę nie tryska optymizmem. Technologia nas pochłonie, przetrawi i przeżyje.

Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789
Przeczytane:2018-11-21, Ocena: 4, Przeczytałam,
Znaki szczególne
Paulina Wilk0
Okładka ksiązki - Znaki szczególne

Najnowsza książka Pauliny Wilk, autorki nagradzanego debiutu ,,Lalki w ogniu. Opowieści z Indii" ,,Znaki szczególne" to prywatny zapis dorastania...

Między walizkami
Paulina Wilk0
Okładka ksiązki - Między walizkami

W „Między walizkami“ znalazł się czas na refleksje o tym, czym jest ruch, podróż i przypatrywanie się światu, ale także na badanie codzienności...