Podróże po Włoszech z Artemizją Gentileschi

Ksiądz Witold Kawecki po raz kolejny zabiera swoich czytelników do Włoch. Tym razem chce im przybliżyć dorobek kobiet - twórczyń piękna, a zwłaszcza jednej z nich, Artemizji Gentileschi. ,,Jej życie i twórczość w jakimś sensie uosabiają współczesną Italię. Urodzona w stolicy kraju - Rzymie, mieście o antycznych tradycjach i chrześcijańskich korzeniach - artystycznie została ukształtowana w Toskanii, będącej kolebką światowego renesansu i <<zagłębiem>> sztuki, zwłaszcza we Florencji. (...)

Będziemy wędrowali po miejscach, w których z całą pewnością bywała wrażliwa Artemizja. W nich pracowała i tworzyła. Ale opowiem też o zakątkach, co do których jedynie domniemuję, że mogła w nich przebywać. Topografię jej peregrynacji nakładam na mapę współczesnych Włoch. W ten sposób przewodnik po twórczości naszej malarki, stanie się jednocześnie opisem podróży po pięknej Italii. Opowiem też o innych artystkach tworzących na całym Półwyspie Apenińskim: o zakonnicy Plautilli Nelli, o Lavinie Fontanie, o Elisabeth Siriani, o Sofonisbie Anguissoli, o Angelice Kauffman i o Tamarze Łempickiej" - zapowiada autor we wstępie do publikacji.

ks. Witold Kawecki - zakonnik (redemptorysta), profesor nauk teologicznych w zakresie teologii kultury i mediów, zajmujący się teologią piękna, kulturą wizualną, komunikacją medialno-kulturową i kulturą polityczną. Kierownik Katedry Komunikacji Kulturowej i Artystycznej UKSW. Pisarz, człowiek mediów, dziennikarz i kulturoznawca, autor ponad 30 książek i setek artykułów, współpracownik wielu stacji radiowych i telewizyjnych. Autor bestsellerów: Tajemnice Caravaggia (Jedność 2019), Toskania, jakiej nie znacie (Jedność 2021), Rzym, moje miasto (Jedność 2022).

Informacje dodatkowe o Podróże po Włoszech z Artemizją Gentileschi:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2024-04-08
Kategoria: Podróżnicze

Kup książkę Podróże po Włoszech z Artemizją Gentileschi

Podróże po Włoszech z Artemizją Gentileschi - opinie o książce

Książka “Podróże po Włoszech z Artemizją Gentileschi” autorstwa ks. Witolda Kaweckiego to bardzo ciekawy przekrój przez historię, sztukę i kulturę Włoch, z niezwykle ważnym akcentem położonym na rolę kobiet-malarek. Autor wprowadza nas w świat wciąż mało znanej, ale niezwykle utalentowanej artystki, Artemizji Gentileschi, która stała się wspaniałą kontynuatorką twórczości Caravaggia. Mimo trudnego i naznaczonego problemami życia, znalazła w malarstwie sposób na przetwarzanie traum, tworząc dzieła pełne naturalizmu, głębi i emocji. Dzięki lekturze poznajemy jej relację z ojcem – Orazio Gentileschi, który choć odznaczał się trudnym charakterem i uważany był za despotę, w dużej mierze przyczynił się do rozwoju umiejętności córki, która już jako nastolatka tworzyła imponujące dzieła. Sam również tworzył zachwycające obrazy, które mamy okazję podziwiać podczas lektury dzięki wyśmienitym reprodukcjom.

Książka wyróżnia się nie tylko szczegółowym portretem Artemizji, ale także szerokim tłem historycznym i kulturowym. Ks. Kawecki dość dokładnie opisuje urocze zakątki Włoch, zabierając czytelnika w podróż śladami Artemizji. Z niezwykłą pasją przedstawia również bogactwo włoskiej kultury – od architektury po sztukę, a także przybliża mentalność mieszkańców tego kraju i ich przywiązanie do piękna i sztuki.

Wartościowym elementem tej książki jest uwypuklenie roli kobiet w historii sztuki, które zbyt często były marginalizowane. Ks. Kawecki przywołuje sylwetki wielu utalentowanych artystek, które miały odwagę przeciwstawić się społecznym konwenansom i żyć według własnych zasad oraz realizować się w swojej pasji. Dzięki temu książka staje się swoistym hołdem dla wszystkich kobiet, które mimo przeciwności losu, znalazły swoje miejsce w historii sztuki. Nie zabrakło miejsca na wspomnienie m.in. Fridy Kahlo, Olgi Boznańskiej, czy Tamary Łempickiej.

Lektura ta jest nie tylko wciągającą opowieścią o wielkich artystach (bo nie zabraknie również mężczyzn-malarzy) i ich dziełach, ale także głęboką refleksją nad związkami między Polakami a Włochami, zarówno na tle historycznym, jak i kulturowym. Bogactwo ilustracji, zdjęć i reprodukcji dodatkowo wzbogaca treść książki, czyniąc ją prawdziwą czytelniczą ucztą.

“Podróże po Włoszech z Artemizją Gentileschi” to pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników sztuki i historii, ale również kultury Włoch. To nie tylko książka o malarstwie i architekturze, ale także o odwadze, sile i niezłomności kobiet, które na przekór wszystkiemu odcisnęły swoje piętno na kartach historii malarstwa.

Rzym, moje miasto. Najpiękniejszy przewodnik
ks. Witold Kawecki0
Okładka ksiązki - Rzym, moje miasto. Najpiękniejszy przewodnik

Po Tajemnicach Caravaggia i Toskanii, jakiej nie znacie autor przygotował kolejny bestseller, tym razem zaprasza nas na wędrówkę po Rzymie. Książka ma...

Toskania jakiej nie znacie. Przewodnik artystyczny
ks. Witold Kawecki0
Okładka ksiązki - Toskania jakiej nie znacie. Przewodnik artystyczny

Opowieść o Toskanii. Rodzaj osobistego przewodnika po owej krainie piękna – dawnej i współczesnej. Wszak tam tworzyli znakomici artyści: Giotto...