,,Podróż schizofrenii" wprowadza nas w niepowtarzalną historię jednej z najbardziej niezwykłych chorób współczesności.
To ciepła i urokliwa opowieść o chorobie, która nie ma końca. Uczy, jak ją zrozumieć, zaakceptować, a w konsekwencji pokonać.
Maryna, cierpiąca na schizofrenię studentka politechniki, w kolejnym rzucie choroby odbywa niezwykłą podróż w głąb własnej jaźni. Pozornie bezcelowa wyprawa dla Czytelnika okaże się mistycznym spotkaniem z aniołami, zwierzętami i ludźmi. Jednocześnie opowieść jest pełna humoru. Poznajemy tragikomiczne perypetie Maryny, borykającej się z uciążliwościami życia i choroby.
Powieść fascynuje i wprowadza czytelnika w świat, którego chorzy nie chcą opuścić. Książka polecana jest osobom, które chcą zrozumieć fenomen choroby, ale również tym, którzy chcą przeżyć coś nowego, niepowtarzalnego, wzruszającego, a jednocześnie przerażającego.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2015 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: polski
Przeczytane:2020-02-16, Ocena: 1, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2020 roku,
Miałam z nią problem. Niby książka o ciężkim temacie a taka infantylna. Książka ma szereg minusów: język jakby pisało ją dziecko, wszystko pisane niemal na kupie, autorka isze o czymś po czym w kolejnym zdaniu jest o czyms innym, właściwie nie wiadomo co. Nie, nie, nie. Ta książka to chała. Pytanie brzmi co ona brała ( piła), że to napisała. Tego dnie da się czytać. I temat potraktowany jakoś miernie.